Neslyšící bojují za své zprávy

Zprávy ve znakovém jazyce jdou stranou, když se vysílají mimořádné pořady. Neslyšící mají smůlu. Asociace organizací neslyšících, nedoslýchavých a jejich přátel už kvůli tomu České televizi poslala dopis.

„Bojujeme za to, aby se zprávy při mimořádných událostech nerušily a vysílaly se také o svátcích,“ říká prezident asociace Petr Vysuček.

Na to, že se na neslyšící nepamatuje ani při důležitých politických událostech, upozornil neslyšící důchodce Josef Dufek. Žádal, aby byl vánoční projev prezidenta tlumočen do znakového jazyka. Miloš Zeman mu slíbil, že se na televizi obrátí. Nyní záleží na tom, zda vysílací práva získá Česká televize. Pokud ano, je ČT podle mluvčí Alžběty Plívové schopná tlumočení zajistit. A cena by byla podobná jako při tlumočení jiného pořadu. „Na podzim se rozhodne, která televize bude přenos zajišťovat,“ říká Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

A není to první stížnost neslyšících. Například v roce 2010 si stěžovali, že ČT netlumočí předvolební pořady. Otázky Václava Moravce dodnes nemají ani skryté titulky, které jsou u většiny pořadů obvyklé. ČT argumentovala tím, že je složité otitulkovat pořad, kde si hosté často skáčou do řeči. Okénko s tlumočníkem by prý zase rušilo graficky.

Veřejnoprávní televize musí ze zákona odvysílat dvě procenta pořadů s tlumočením do znakového jazyka, sedmdesát procent jich pak musí být opatřeno skrytými nebo otevřenými titulky. Ne vždycky se však kvóty podaří dodržet.

Nikdo navíc neurčuje, jaké pořady televize pro neslyšící přetlumočí do znakového jazyka. Záleží na rozhodnutí vedení kanálů. ČT tlumočí třeba pořady Sama doma, Chcete mě, Sváteční slovo a Kouzelnou školku.

Mladá fronta Dnes

 

1 komentář

  1. Upozorňuji na omyl ve větě:
    „Otázky Václava Moravce dodnes nemají ani skryté titulky, které jsou u většiny pořadů obvyklé.“

    Není pravdou, že „DODNES“ není pořad OVM titulkován! Titulky můžeme vyvolat na teletextu ČT č. 888 a sledovat po dobu vysílání tohoto pořadu OVM: od 12 hod. do 13 hod. na ČT1, ve stejnou dobu jsou i na ČT24, po 13 hod. pořad ještě pokračuje i se ST až do konce.

    Ukázka OVM se ST na fotce:
    http://info-zpravodaj.sweb.cz/OVM_29-6-2014.jpg

    Byla bych ráda, kdyby titulky nebyly rušeny ani u projevů prezidenta atd., stačilo by při vysílání jen přidat tlumočníka s tlumočením do ZJ! Nezapomeňte, prosím, není pravdou, že každý neslyšící ovládá znakový jazyk! Mezi námi jsou i lidé neslyšící, ohluchlí, nedoslýchaví … a ti všichni potřebují skryté titulky k porozumění, oni nekomunikují ve znakovém jazyce, neovládají ani tu znakovanou češtinu! Nerozumí proto pořadu např. Sama doma, který zatím se ST není vysílán.

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.