Neslyšící děti plavou ve Studiu Motýlek

Kurzy kojeneckého a dětského plavání pro neslyšící jsou nedostatkovým zbožím….

Cílem pohybových aktivit Studia Motýlek je mimo jiné nabídnout rodinám sluchově postižených dětí podporu v situaci, kdy potřebují zvládnout novou skutečnost, na kterou nebyly připraveny.

Tento cíl se daří splnit. Neslyšícím dětem se z vody nechce. Dovedou šikovně ošálit rodiče nebo instruktory třeba tím, že otočí hlavu nebo zavřou oči, a tak uniknou pokynu jít z vody ven. Instruktorky k neslyšícím dětem přistupují s respektem a počítají s delší časovou rezervou na vysvětlení a osvojení si různých prvků plaveckých dovedností.

„Nácvik sluchového podmíněného reflexu zaměníme za zrakový nebo taktilní. Při nácviku potápění volíme jinou variantu obvyklého postupu,“ upřesňuje práci s neslyšícími dětmi Bc. Michaela Pathyová, majitelka studia.

Plavání pro neslyšící děti sahá až k samým počátkům vzniku plaveckého klubu, který v Letňanech na Praze 9 působí už čtrnáct let. Děti se sluchovým postižením sem přivedla Marcela Peřinová, která ve studiu pracovala jako plavecká instruktorka a má čtyři děti se sluchovým postižením.

V roce 2012 se v Motýlku sešla nová „parta neslyšících“ ve věku batolat a pod svá ochranná křídla si je vzala sama majitelka, plavecká instruktorka a cvičitelka v jedné osobě.

„Bez většího úsilí, se stejnými prostředky jako u slyšících dětí, jsme společně pozvolna poznávali vodní prostředí. Hlavní proces učení je zprostředkován přes napodobování a odezírání,“ uvedla paní Michaela.

Studio Motýlek se už také dva roky účastní programu pro neslyšící děti v rámci Týdne komunikace osob se sluchovým postižením. Zcela zdarma organizuje pro děti v rozmezí od šesti měsíců do šesti let vodní pohybové aktivity.

„V letošním roce bychom rádi uspořádali závody v plaveckých dovednostech, případně i plavání pro čtyřčlenné týmy, které budou mít alespoň jednoho člena se sluchovým postižením. Přihlásit se mohou jak rodiny, tak kamarádi či spolužáci,“ plánuje Michaela a zve případné zájemce.

Jak to ve Studiu Motýlek chodí, najdete na www.studio-motylek.cz.

http://www.gong.cz

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.