I v zahraničí se dá studovat zdarma

Nevzali vás na vysokou školu? Vyrazte na zkušenou do zahraničí. Když neumíte dobře jazyk, přihlaste se třeba na roční pomaturitní studium angličtiny. „Všem studentům doporučujeme zahraniční zkušenost, ať pracovní, nebo studijní pobyt, který by se měl objevit v každém životopisu středoškoláka či vysokoškoláka,“ řekl Jiří Kadlec z portálu www.kampomaturite.cz.

Mladí lidé se tak lépe naučí jazyk, a navíc získají zkušenosti z jiné kultury. Pobyt v zahraničí podle něj nemusí být vůbec drahý. „Můžete v zahraničí pracovat jako au-pair, najít sezonní práci nebo i normální zaměstnání. Z jazykových kurzů nejvíce doporučujeme letní jazykové kurzy,“ řekl Kadlec. Pokud už teď máte výbornou angličtinu nebo jiný cizí jazyk, můžete si najít zahraniční vysokou školu, kde se neplatí školné (Německo, Irsko, Skotsko, Skandinávie), nebo si vybrat studijní program s výší školného, které váš rodinný rozpočet unese (Benelux). Na pobyt si pak můžete přivydělávat. S prací se dají kombinovat i jazykové kurzy. „V celé EU můžete bez omezení pracovat. Nabídku volných pracovních míst najdete na tamních pracovních úřadech nebo na místních internetových pracovních portálech,“ radí Kadlec.

V rámci EU lze studovat na mnoha univerzitách za stejných podmínek jako místní, tedy často bez školného, pokud budete studovat ve stejném jazyce. Obraťte se na velvyslanectví dané země nebo na jejich kulturní instituce (například německý Goethe Institut, Francouzský institut, Polský institut), kde vám poskytnou podrobné informace. Rovněž existují nadace i fondy, které nabízejí stipendia i na placené zahraniční univerzity (například nadace Vize, Fullbrightova komise). Studenti neztrácejí status studenta v případě, že je zahraniční škola uznána českým ministerstvem školství za rovnocennou s vysokými školami v Česku.
Za kolik: I když nebudete platit školné, musíte si vydělat na živobytí, počítejte se zhruba dvaceti tisíci korunami na měsíc, do nichž se vejde jídlo i ubytování. Skandinávské země a Británie jsou dražší, jižní Evropa levnější.

Můžete pracovat jako au-pair, volit pobyt typu work and travel, dá se vyjet na stáže nebo se zajímejte o dobrovolnické projekty, u kterých můžete pracovat za minimální plat nebo jen ubytování a stravu. Počítejte s tím, že pokud jste absolventi bez zkušeností, budete muset vzít zavděk hůře placenou prací. Náklady na ubytování, cestu, agenturu a podobně mohou převýšit vydělanou částku, berte to spíše jako pobyt kvůli zlepšení jazyka.

U intenzivního jazykového kurzu, kdy je výuka celý den, určitě můžete za měsíc poskočit o jednu jazykovou úroveň výše, ale na brigádu nebudete mít čas. Pokud jedete přes agenturu, zařídí vám všechny náležitosti, nemusíte hledat školu a ubytování, ale zaplatíte příplatek navíc.

Ještě teď máte šanci dostat se i na veřejné vysoké školy, více míst je na technických oborech. Soukromé školy berou až do začátku semestru. Šanci máte i na vyšších odborných školách.

Intenzivní výuka jednoho nebo více světových jazyků na některé tuzemské jazykovce přináší možnost získání mezinárodně uznávané nebo státní jazykové zkoušky a zároveň možnost přivýdělku, protože výuka probíhá buď dopoledne, nebo odpoledne, většinou čtyři až pět hodin v kuse. V přepočtu na hodinu vyjde studium levněji než běžné jazykové školy, pokud zahájíte studium do konce roku po maturitě, máte i nadále status studenta.

Existují různě intenzivní kurzy, od celoročních až po několikahodinové, někdy můžete navštěvovat i nultý ročník přímo na vysoké škole – nebudete však jejími studenty. Díky kurzům blíže poznáte daný obor a ujistíte se, zda ho opravdu chcete studovat.

Úřady práce Poskytnou pomoc při hledání práce, výhodou je orientace úřadů v nabídce daného regionu. Pokud jste zaregistrovaní u úřadu práce, nemusíte si platit zdravotní a sociální pojištění. Nabízejí rekvalifikace. Rekvalifikaci vám platí úřad práce.

Nástup do práce: Budete samostatní, vyděláte si peníze, získáte zkušenosti, ale pak už je návrat ke studiu těžší.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.