Umělý sval stokrát silnější než lidský

Flickr

Niť a rybářský vlasec stačí k vytvoření svalu, jehož síla stonásobně předčí lidské bicepsy. Takový produkt samozřejmě nelze voperovat do lidského těla. Může však výrazně zlepšit různé protézy a další lékařské pomůcky pro postižené – nemluvě o různých robotických inovacích.

„Aplikační možnosti pro polymerové svaly jsou obrovské,“ oznámil v prohlášení Ray Baughman z dallaské univerzity. Na projektu, o němž informuje časopis Science, se podíleli vědci z USA, Austrálie, Jižní Koreje, Kanady, Turecka a Číny.

Vlákno supersvalu tvoří svazek rybářských vlasců a nití. Výsledek je desetkrát silnější než lidský vlas, jedno takové vlákno unese až osm kilo. Stovka jich však zvládne i tunovou zátěž. Supersval se od lidských liší i rozsahem stahování – bez poškození se natáhne až o polovinu, zatímco svaly v našem těle maximálně o pětinu.

Lze jej snadno uvést do pohybu. Stačí změna teploty, které vědci dosahují pomocí elektřiny. Uvažuje se i o využití v oděvním průmyslu – k výrobě oděvů, které by se stahovaly při poklesu teploty a roztahovaly při jejím zvýšení.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.