Musíme znovu doložit potvrzení o celiakii?

OTÁZKA: Potvrzení o celiakii pro čerpání příspěvku od VZP na bezlepkovou dietu jsme už odevzdali, když jsme o něj kdysi žádali poprvé. Skutečně ho letos musíme spolu s žádostí a platebními doklady doručit znovu, nebo to platí jen pro nové zájemce?

ODPOVĚĎ:

Příspěvek na bezlepkovou dietu pro děti a studenty může letos dosáhnout až šesti tisíc korun, VZP ho poskytuje již opakovaně a je pravdou, že vždy byl podmínkou pro jeho poskytnutí doklad o tom, že klient je postižen celiakií. Tyto doklady však nebyly přesně specifikovány a někdy nejsou dostatečně průkazné. Z toho důvodu má od letošního roku pro poskytování příspěvku na bezlepkovou dietu vzniknout nová databáze celiaků.

Podle odborníků je diagnózu celiakie možno jednoznačně stanovit pouze na základě provedené endoskopie a vyhodnocení bioptického vzorku sliznice střeva nebo při prokázané 10x vyšší hladině protilátek IgA proti lepku, než je norma. Proto jsme letos připravili pro všechny žadatele jednotný formulář pro potvrzení diagnózy celiakie. Ten je třeba si nechat potvrdit od lékaře, který má dítě v péči, a to včetně data, kdy bylo jedno ze stanovených vyšetření provedeno. Neznamená to, že lékař má vyšetření kvůli tomuto potvrzení provést znovu!

Aby všichni zájemci stihli nechat si doklad u lékaře vystavit, bude se příspěvek za první pololetí letošního roku (na platební doklady vystavené v období od 1. 1. do 30. 6. 2014) poskytovat po celý červenec a srpen. Pokud by snad klient ze závažných důvodů nestihl ani v termínu do konce srpna doklad o diagnóze celiakie získat, musel by si požádat o výjimku, aby mohl příspěvek za první pololetí čerpat později. Jinak se částka vyčleněná pro první pololetí do druhého nepřevádí.

Doklad o diagnóze celiakie samozřejmě předložíte na klientském pracovišti pojišťovny pouze jednou, při podání první žádosti o příspěvek na bezlepkovou dietu v roce 2014. Při dalších žádostech v tomto roce i v letech příštích už bude stačit pouhé nahlédnutí do databáze.

Mgr. Oldřich Tichý
vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.