Žádnou nežádoucí látku, která by souvisela s problémy francouzských spotřebitelů, Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v cherry rajčatech z Maroka nenašla.
U jedné z testovaných šarží se však vyskytla bakterie Escherichia coli produkující látku shigatoxin. Vzhledem k množství kmenů této bakterie, z nichž pouze některé mohou představovat riziko, pokračují další testy této bakterie, uvedl dnes mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.
Minulé pondělí SZPI varovala před konzumací všech cherry rajčat z Maroka. Reagovala tak na varování, které umístila do evropského systému rychlého varování RASFF Francie. Zdravotní komplikace postihly 16 lidí, šlo zejména o zvracení, zažívací potíže a křeče.
„Inspekce odebrané vzorky prověřovala na přítomnost zhruba 300 chemických látek, zejména reziduí pesticidů, mikrobiologické kontaminace a norovirů,“ uvedl Kopřiva.
Zmíněnou bakterii zjistili inspektoři u jedné ze šarží. „Tuto šarži před varováním prodával Penny Market. Vzorek SZPI odebrala ze zboží, které už prodejce preventivně stáhnul na základě šetření 18. května,“ uvedl Kopřiva. Ani žádný další stát, kde se riziková cherry rajčata prodávala, neinformoval o tom, že by prokázal původ zdravotních potíží.
SZPI přesto nadále nedoporučuje konzumovat cherry rajčata z Maroka a také upozorňuje na to, že je potřeba dbát hygienických pravidel pro konzumaci čerstvé zeleniny a ovoce a plody důkladně omýt pitnou vodou.
Přidejte odpověď