Ministerstvo varuje před zdraví nebezpečnými panenkami z Číny

Ministerstvo zdravotnictví varuje před nebezpečnými panenkami z Číny. Hračky obsahují až dvěstěkrát více zdraví poškozujících ftalátů, než povolují předpisy. Ftaláty nepříznivě ovlivňují plodnost. Zdraví škodlivé panenky se objevily v Libereckém kraji, prodejci jsou z Prahy a Liberecka.

Ministerstvo upozornilo na tři typy panenek. U všech odhalily rozbory velmi vysoký obsah ftalátu DEHP. „Působí na reprodukční orgány. Při hře mohou estery kyseliny ftalové přicházet do kontaktu s ústy a kůží dítěte, mohou přecházet do slin, ulpívat na rtech a sliznici a mohou být společně se slinami konzumovány,“ uvedl hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta. Evropská unie stanovila limit pro obsah DEHP na 0,1 procenta z celkového objemu výrobku, ve zmíněných panenkách činil podíl ftalátu 15,4 až 19,9 procenta.
Nebezpečné panenky nesou názvy Party Girl, Cute doll a WAN JU. Party Girl měří 27 centimetrů, je bosá, oblečená do různých šatů a má blond vlasy s culíkem. Je balena do papírové skládačky s průhlednou plastovou přední stěnou.

Cute doll měří 28 centimetrů, má také blond vlasy s culíkem a oblečená je v různě barevných minišatech s plastovými střevíčky. Balena je podobně jako předchozí panenka a na přední straně skládačky je nápis „I will be best friend for you!“.

Panenka Wan Ju měří 30 centimetrů, má také blond vlasy s culíkem, pestrobarevné květované šaty, na nohou plastové růžové boty, k ruce gumičkou připevněnou zelenou plastovou kytaru a na očích velké růžové brýle. Balena je do plastového sáčku.

U všech tří panenek je zemí původu Čína, ale výrobce, dovozce a distributory se zjistit nepodařilo. Prodejcem Party Girl a Wan Ju je Thanh Dang Dinh z Prahy, panenky byly nalezeny na tržnici ve Sluneční ulici v České Lípě. Panenku Cute doll prodává firma Sipron Liberec z Chrastavy na Liberecku a hračka byla objevena v prodejně drogerie v Příšovicích na Liberecku.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.