Bolestivé klouby z pohledu léčitele

Pro určení příčiny bolesti kloubů je důležité znát charakter bolesti, zda vznikla náhle či postupně, zda je závislá na pohybu, zda vzniku předcházel úraz, zda je provázena dalšími příznaky. Nejkrutější bolestí kloubů se projevuje zřejmě dna, která se nejčastěji objeví v kloubu mezi palcem u nohy a zánártní kůstkou. Kloub je náhle, nejčastěji brzo ráno, rudý, oteklý, a velmi bolestivý. Bolestí kloubů se však mohou projevit i různé infekce, zánětlivá onemocnění (například revmatoidní artritida) či degenerativní onemocnění, jako je artróza. Za vznikem infekcí mohou stát i různí paraziti.

Léčba bolestivých kloubů závisí na vyvolávajícím onemocnění. Postižení kloubů při revmatoidní artritidě se typicky objeví u několika kloubů zároveň. Z počátku jsou nejčastěji postiženy malé klouby na ruce, tedy klouby spojující prsty a záprstní kůstky a také klouby spojující první a druhý článek prstů. Často bývá v počátečních stadiích postiženo také zápěstí a dále malé klouby na noze. Spolu s postupem choroby se zánětlivý nitrokloubní proces může rozšířit po končetině směrem vzhůru, především na kloub kolenní a kyčelní. Kromě kloubů končetin se zánětlivý proces při revmatoidní artritidě s oblibou usazuje také v kloubech krční páteře, jiné úseky páteře tak často postiženy nebývají. Nemoc poznáme podle nejčastějších příznaků, kterými jsou zduření a otok v okolí kloubu, zvýšená teplota kloubu, bolestivost a citlivost na dotek, nepřirozená ztuhlost kloubu, převážně po ránu, která může přetrvat i několik hodin, výpotek neboli zvýšené množství nitrokloubní tekutiny uvnitř kloubu. I na tyto úporné bolestivé stavy platí naše byliny.

ZÁNĚTLIVÉ STAVY: revma a dna

Tato onemocnění dnes patří k nejvíce frekventovaným a také klasická medicína má problémy s jejich řešením. Bohužel tyto potíže nejsou jen výsadou starší generace, ale hranice jejich výskytu se stále snižuje, trpí jimi dokonce i děti. Důležité je ujasnit si, co se na jejich vzniku podílí. Je to celkový nezdravý způsob života, především málo pohybu a nevhodný druh stravy. Příčinou nemocí mohou být také živočišné zátěže, různé bakterie a paraziti (např. plazmodia, borrelie).

V případě, že neznáme přesnou příčinu nemoci, zařadíme vždy do kúry topol, který jednak pomáhá tělu bojovat s borreliemi a též pomáhá při bolestivých stavech. Dalšími prostředky, které je nutno do kúry zařadit, jsou byliny, které čistí tělo od odpadu, zejména od kyseliny močové. Můžeme zde využít tinktury – židovskou třešeň, štětku, pýr. Z gemmoterapeutik zařazuji břízu, jasan, buk. Zánětlivé stavy řešíme třezalkou, olší, vinnou révou. Do tkání je ovšem třeba dodat stopové prvky potřebné pro stavbu kostí v podobě gemmoterapeutických přípravků, jako je borovice, jedle, sekvoj, maliník a ostružiník.
Dnes je již známo, že za vznikem pohybových a bolestivých stavů mohou stát parazitální záležitosti – borrelie, plazmodia, chlamydie a další paraziti. Topol do kúry dáváme vždy, pokud situace ukazuje na možnost malárie, tak plasmofit. Parazitální zátěže řešíme směsí Naděje (pelyněk, hřebíček), americkým ořešákem, helmifitem. Pro rychlejší léčbu zvolíme komplexní přístup, kdy podpoříme posílení a regeneraci prostředky k zevnímu použití – mast kostival kaštan, tújový olej na artritidy, artrózy, třezalkový olej na zánětlivé stavy. Pro běžné použití během dne je vhodná smrková tinktura, která rychle zabírá a prokrvuje tkáň. Velice žádaná je homeopatická mast z kiwi, která se symbolicky potírá kolem páteře a zabraňuje tak bolestivým, zánětlivým procesům.
K ještě komplexnějšímu přístupu na problémy pohybového aparátu se užívá koncentrát několika bylin – do koupele – koupel kloubů, kde byliny procházejí přes pokožku do organismu a zlepšují daný problém.

Bříza

Stimuluje jaterní funkce i činnost slinivky, detoxikuje organismus. Podporuje zdravý stav močové soustavy i kostí. Považuje se za přípravný prostředek k vlastnímu užívání.

Židovská třešeň

Pomáhá udržovat zdravý stav a funkci kloubů. Působí proti vzniku močových kamenů, podporuje zlepšení látkové výměny.

Olše

Posiluje obranný systém organismu. Podporuje zdravou srdeční činnost. Podporuje dobrý stav a funkci kloubů i kostní tkáně. Posiluje nervový systém i paměť, tlumí migrény.

Maliník­ostružiník­olše

Obsažené byliny působí proti ukládání tuku a nežádoucím změnám v cévách. Podporuje zdravý stav a funkci kloubů, posiluje obranu organismu proti působení nežádoucích bakterií.

Třezalkový olej

Pomáhá při řešení ran, různých pohmožděnin, zlomenin, zanícených ran a je vhodným prostředkem i při rehabilitaci po mozkových příhodách.
Můžeme jej používat i jako masážního oleje, u dlouhodobých potíží páteře obklady s použitím třezalkového oleje umožní nabobtnání meziobratlových plotének a uvolnění nervů, které vycházejí z páteře. Její použití je účinné také při roztroušené skleróze.

Zkušenosti masérů:

Jak vám třezalkový olej může nejlépe pomoci při vleklých bolestech páteře?
Často tyto bolesti vznikají vysycháním meziobratlových plotének a zde je jednoduchý návod na pomoc.
Při poloze v leže na břichu se vytvoří kolem páteře prohlubeň, do které nalejeme vrstvičku třezalkového oleje a zakryjeme fólií nebo pergamenovým papírem asi na 15 minut. Olej se vstřebá do meziobratlových plotének, které nabobtnají, přestávají utlačovat nervy vycházející z páteře a touto jednoduchou cestou můžeme dosáhnout značné úlevy.
Přírodní koupel na klouby, záda: Složení: smrk, borovice, kostival, pelargonie, pupeny topolu, vrba, skořice, túje. Svým složením bude v koupeli pomáhat organismu při různých problémech s pohybovým aparátem. Můžeme využít při dně, zánětlivých stavech páteře a kloubů, ale také jen při únavě, pro osvěžení svalu. Bude nám pomáhat vypořádat se s únavou a stresem.

Koupel na očistu lymfy:

Zkušenosti řady rehabilitačních pracovníků a masérů doporučují tento postup: Do hlavních lymfatických uzlin(u prsou a v tříslech) a také na místa s otokem, vmasírovat koncentrát asi na 5 až 10 minut. Po této době je nejlepší postup: lehnout si do koupele asi na 20 minut. Po koupeli je nejlepší nechat na sobě vodu uschnout. Po několika takových akcích dochází k mohutné očistě lymfy. Nejlépe je tento postup doplnit vnitřním užíváním jinanu, echinacey, gotu koly, pelargonie, a kaštanu jedlého, které vnitřně působí jako očista lymfy. Účinky lze zvýšit zábaly z tújového oleje. Vzhledem k tomu, že lymfatický systém je „kanalizací“ organismu, jeho očista je pro zdravotní stav velmi důležitá.

Z DOPISŮ … trpím již téměř rok zánětem šlach v rameni a v tricepsu. Nepomáhá nic, byla mi dokonce navržena operace. Doporučil mi Vás kolega, kterému vaše kůra zásadním způsobem pomohla vyléčit bolesti ramene, kde byl pravděpodobně zánět svalů a šlach… … děkuji za kúru, kterou jste sestavila pro dceru, její stav se opravdu výrazně zlepšil, teď ji momentálně klouby ani kolena nebolí. Je to opravdu krásný pocit, když po neustálém stěžování na bolesti a ztuhlost najednou slyším, že ji opravdu nic nebolí… … předem bych Vám rád poděkoval za kúru, kterou jste mi sestavila na bolesti kolen. Rok trvající bolesti (je mi teď 37 let) pominuly a o kolenou vůbec nevím, což bych před užíváním Vašich bylin považoval za zázrak. Dříve se doběhnutí tramvaje rovnalo 2 dnům a nocím bolestí, dnes mohu běžet kilometr a přitom spát v klidu…

Literární noviny

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.