Důchody zřejmě porostou rychleji

Poslanci dali šanci návrhu na valorizaci důchodů. Ty by se měly zvyšovat stejně jako před úspornými opatřeními, které zavedla vláda Petra Nečase. Příští rok má být valorizace ještě vyšší. Návrh na zrychlené projednávání zákona však vetovaly kluby TOP 09 a ODS.

Novela vrací od příštího roku automatické zvyšování penzí vždy od ledna o třetinu růstu reálných cen a celou inflaci. Nyní jde o třetinu růstu spotřebitelských cen. »Situace seniorů je nelehká, v posledních
letech se zhoršila,« řekla před poslanci ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Věří, že navzdory vetu se normu podaří přijmout včas.

»Mělo by se to stihnout, jenom to bude velice těsně,« uvedla. K ohrožení zákona by nemělo dojít ani podle místopředsedy sociálního výboru Miroslava Opálky (KSČM). »Věřím, že se to stihne,  ale bude to tak tak,« podotkl. Stejně jako v 90. letech, tak i v tomto období jsou podle něj důchodci »jedni z těch, kteří mají nést problémy ekonomiky tohoto státu«.

Vzhledem k tomu, že letos budou indexy příliš nízké, pro příští rok by se měly důchody zvýšit mimořádně o 1,8 %. V průměru by to bylo o 207 korun. Penzistům by tento růst měl kompenzovat nižší valorizace v uplynulých letech. Přilepšení seniorům stát vyjde zhruba na sedm miliard korun.

Starobní, invalidní a pozůstalostní penze pobíralo na konci loňska v ČR kolem 2,86 milionu lidí. Starobních důchodců a důchodkyň bylo 1,73 milionu. Od České správy sociálního zabezpečení dostávali v průměru 10 970 korun měsíčně. Letos od ledna valorizace činila průměrně 45 korun. Předlohu nyní projednají sněmovní výbory – rozpočtový a sociální.

Začne pracovat komise stran a expertů

Ministryně práce včera také informovala, že nová důchodová komise, v níž zasednou zástupci stran i experti, se poprvé sejde 13. května. Jejím úkolem je navrhnout přesný postup ukončení penzijní reformy Nečasovy vlády a přijít s plánem nových reformních kroků.

Předsedou komise je expert ČSSD Martin Potůček. Strana na jednání posílá také šéfa svého poslaneckého klubu Romana Sklenáka, podle informací ČTK by se jich měl účastnit i expremiér Vladimír Špidla. KSČM by měl zastupovat stínový ministr práce a sociálních věcí Miroslav Opálka.

Lidovci nominovali svého místopředsedu Jana Bartoška. Za ANO v týmu usedne poslankyně Radka Maxová. ODS bude zastupovat poslanec Adolf Beznoska a Úsvit poslankyně Jana Hnyková. Marksová už dřív řekla, že stojí o to, aby v komisi měly své zástupce všechny parlamentní strany. Odbory bude zastupovat místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Vít Samek.

Haló noviny

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.