Držte si tlak nízko. Které potraviny pomohou?

ilustrační foto: Photoxpress

Vysoký krevní patří mezi časté obtíže. A přitom hypertenzi lze na rozdíl od tlaku nízkého jednoduše léčit. Hypertenze je poměrně nebezpečná a zbytečná nemoc současné civilizace. Podle nejnovějších studií trpí vysokým krevním tlakem každý čtvrtý člověk a až 25 procent úmrtí u lidí starších 40 let věku je jím způsobeno. Na vině je stresový způsob života.

Příčinou může být i rodová dispozice. Pokud někdo z rodiny na vysoký tlak trpí, je pravděpodobné, že onemocnění může postihnout i vás. Více než genetika ovšem za hypertenzí stojí špatný životní styl. Mezi nejčastější vnější faktory řadíme především stres, nadváhu, kouření, zvýšenou konzumaci alkoholu či přílišné solení.
Bohužel řada nemocných si ani neuvědomuje, že problémy s tlakem má. Projevy jsou tak nejednoznačné, že se mnohdy na problém přijde náhodou nebo ve chvíli, kdy dojde k zdravotním komplikacím. V počátcích nemoci se mohou dostavit poruchy spánku, bolesti hlavy a hrudníku nebo jde o bezdůvodnou únavu. V případě pokročilejšího stadia hypertenze se jedná o příznaky poškození jiných orgánů, například infarkt myokardu, dušnost či poruchy zraku nebo ledvin.
Léčba vysokého tlaku musí být následně komplexní. Vedle léků na snížení tlaku se požaduje od pacienta změna režimu, bez kterého by se tlak neupravil nebo snížil jen dočasně. Pacienti musí spolupracovat na léčbě. Pokud trpí obezitou, musí zhubnout, zařadit do jídelníčku více zeleniny, omezit alkohol, přestat kouřit i zbytečně solit. Doporučuje se i pohyb a samozřejmě relaxace, protože stresové situace tlak přímo ženou nahoru.

Jaké známe potraviny pro zdravý krevní tlak?

Zeleninou nikdy nic nezkazíte, zkuste ale i jiné potraviny, které vám pomohou snížit krevní tlak.  Pravidelná konzumace obilných vloček pomáhá snižovat nejen krevní tlak, ale také příznivě působí při některých nemocech srdce a po infarktu.
Zázračný elixír, který se doporučuje užívat při vysokém krevním tlaku, je čerstvá šťáva z červené řepy smíchaná s medem.
Celer je skutečný poklad, který v mnoha směrech příznivě ovlivňuje lidský organismus. Všichni pacienti s vysokým krevním tlakem by měli co nejčastěji konzumovat celer, který má silné účinky proti hypertenzi.
Na krevní tlak pomáhá také okurka, popřípadě okurková šťáva, pokud ji budete pravidelně užívat.
Cibule snižuje vysoký krevní tlak a obsah tuku v krvi, navíc rozpouští krevní sraženiny. Proto je skvělým prostředkem proti srdečnímu infarktu.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.