Nejtěžší je ukázat mrzáka jako čistého a normálního člověka, říká herec

Příběh z prostředí irského venkova, ve kterém si Petr Borovec (foto) zahrál, vypráví o fyzicky postiženém chlapci Billym, který si chce splnit svůj velký sen.

„Je pokřivený navenek, ale uvnitř je úplně čistý, na rozdíl od ostatních postav. Jsem zvyklý, že se mi v rolích diváci většinou smějou. Tady se nezasmějou ani jednou,“ uvažuje herec.

– Co jste na Billym odhalil?

Co se týká Mrzáka inishmaanského, na něm je stoprocentně nejtěžší ukázat ho jako naprosto čistého a normálního člověka. Jako jediná z postav, které tam jsou, je totiž pokřivený pouze navenek, ale uvnitř je úplně čistý. Bylo opravdu velmi těžké uhlídat jeho postavu a udržet ji v čisté lajně. Billyho pocity by měly být lidem nejblíž, vždyť on řeší stejné problémy jako normální lidé. Až na jeho fyzické postižení, suverénně nejnáročnější byla jeho zkriplenost.

– To mě zajímá, podle mě jde o hodně tenký led – jak postižení ztvárnit, aby nevyznělo přehnaně, nebo naopak výsměšně?

Viděl jsem jednu inscenaci Mrzáka, kde Billyho představitel postižení opravdu zesměšňoval. Nevím, jestli ten dotyčný nebyl schopný roli pojmout jinak. V mém případě byla fyzická pokroucenost Mrzáka až tím posledním, na čem jsme pracovali. Nejdřív jsem začal s Billyho démony a jeho vnitřními duševními stavy, které má. A až asi týden před premiérou jsme teprve přešli na jeho fyzičnost. Je fakt, že si Láďa představoval, že by byl fyzicky postižený víc, ale nakonec jsme se shodli. Nedávno jsem se díval na záznam Richarda III. z londýnského divadla a líbil se mi způsob, jakým jej Kevin Spacey uchopil. Ani na chvilku nepůsobí, že by postižení mělo člověka odvádět od jeho jednání. Je hodně důležité, aby nevypadalo násilně, třeba když se jako Mrzák postavím nebo posadím. Práce bude ještě dost, premiérou rozhodně nic neskončilo, naopak, stále si budu nacházet některá svá místa a role bude zrát.

redakčně kráceno, celý rozhovor v dnešním vydání MfD

FAKTA Petr Borovec Ve Východočeském divadle Pardubice nejprve hostoval v inscenaci Tajemný hrad v Karpatech. Do stálého angažmá přišel v roce 2012. Nyní účinkuje v osmi inscenacích VČD – např. Balada pro banditu, A je to v pytli, Jméno růže, Charleyova teta a nejnověji Mrzák inishmaanský. Před televizními kamerami debutoval v pořadu, zaměřeném na kutilství, Vrabci v hrsti.

Mladá fronta DNES

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.