Pokles DPH zlevní léky pro pacienty

Pacienti budou platit od příštího roku za léky méně, pokud daň z přidané hodnoty na léky klesne z 15 na deset procent, jak se na tom shodla ve středu koalice. Ušetřit by měli pacienti na doplatcích za léky hrazené z pojištění.

U volně prodejných léků úspora jistá není. Výrobci by si totiž mohli nahradit pokles u hrazených léků tím, že zvýší ceny volně prodejných léků. Vyplývá to z vyjádření odborníků.

Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) byly do lékáren v Česku loni dodány léky za 55,2 miliardy korun v cenách výrobce, s DPH a marží až za 70 miliard.

„Snížení DPH na léky pacienti určitě v lékárnách poznají,“ řekl prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba. Připomněl, že drtivá většina léků, které jsou na předpis a hrazené z pojištění, nebo je používají nemocnice, mají regulované ceny. Tam se podle něj pokles jednoznačně projeví.

U léků, jejichž cena regulovaná není, doufá, že výrobci nevyužijí snížení DPH k růstu cen. „Pokud výrobci zachovají dosavadní ceny, jsem přesvědčen, že pro pacienty cena také klesne, protože lékárny dávají dlouhodobě stejnou marži,“ uvedl.

„Pokud přijde od politiků zadání, je SÚKL schopen v řádu několika dnů ceny léků přepočítat,“ řekla mluvčí Lucie Šustková. Ústav zveřejňuje ceny léků hrazených z pojištění každý měsíc na svém webu, odborná i laická veřejnost by se tak o změnách dozvěděla velmi rychle.

V Česku je registrováno 56.010 kódů léčivých přípravků, svůj kód mají různé síly a formy každého léku. Aktuálně obchodovaných je 8162 kódů, z nich je částečně nebo plně hrazeno z pojištění 5668. U těchto přípravků pacienti snížení DPH pocítí. Naproti tomu u léků nehrazených z pojištění nejsou regulované obchodní přirážka ani cena. Výrobce si je může libovolně měnit, takže se předem ani nedá říct, zda pro pacienty zlevní.

Marže se počítá z ceny výrobce a dělí se o ni lékárna s distributorem. Má osm pásem, u nejlevnějších je 37 procent, u nejdražších čtyři procenta.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.