Vozíčkáři se možná díky nové lanovce podívají až na Sněžku

Provozovatel nové lanovky na Sněžku zvažuje, že na nejvyšší hoře Česka zřídí vyhlídkovou plošinu pro vozíčkáře. Dosud mohou jezdit pouze na Růžovou horu./ilustrační foto/

„O lanovku je mezi lidmi na vozíku i rodinami s kočárky větší zájem. Staré zařízení nebylo bezbariérové,“ uvedl vedoucí lanové dráhy Jiří Martinec. Tento víkend uplynul měsíc, co je kabinová dráha v plném provozu.

„Mám od vozíčkářů kupu mailů, zda je svezeme. Zatím mohou jezdit na Růžovou horu, ale zvažujeme, že na Sněžce uděláme venkovní plošinu, protože jinak je pro ně terén nepřístupný,“ řekl Martinec. Na starém zařízení se vozíčkáři nesvezli prakticky vůbec.

Pokud chtěli, muselo se vše předem domluvit, vozíky se pak vezly v nákladovém prostoru a šlo o jednorázové akce, kterých nebylo mnoho. Komfortnější mají teď nástup do kabin i rodiny s kočárky. „Podlaha kabiny je s úrovní stanice, zpomalíme rychlost a vozíčkáři i kočárky najedou bez problémů dovnitř. Jinak je lepší, když mají vozíčkáři s sebou doprovod,“ řekl Martinec.

Lanovka pracuje bez problémů, objevují se jen drobné závady. „Měli jsme drobné závady s elektrikou, přijeli Italové a odstranili je. Jsou to prkotiny, ale znepříjemňovaly práci. Ted už je to vychytané,“ řekl Martinec.

Mladá fronta DNES

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.