Za tik v oku někdy může psychické vyčerpání

foto: PhotoRack.net

Tik v oku bývá často terčem různých posměšků a vtipů. Přitom se jedná o zdravotní problém jako každý jiný. Tik v oku je varováním, že se v lidském organismu něco děje a je třeba to řešit. Rozhovor s oční lékařkou Miladou Královcovou.

– Co se nám v oku děje v případě, že v něm máme tik?

Tikem obecně rozumíme rychlý, nepravidelně se opakující, ale stereotypní pohyb, který mívá nutkavý ráz a jemuž často předchází nepříjemný pocit, který se provedením tiku zmírní. Tiky mohou postihovat jednu i více svalových skupin. V konkrétním případě tiku v oku se jedná o stereotypně se opakující krátkodobé pohyby a stahy očních víček, které mají škubavý ráz.

– Je tik v oku onemocnění nebo je to jen projev něčeho jiného, co v organismu není v pořádku?

Tik je sám o sobě velmi nespecifický příznak, který je většinou projevem psychického vyčerpání organismu či jiného stresu. Pokud se vyskytuje izolovaně pouze na oku a netrvá více než několik dnů až týdnů, nepovažujeme ho za nikterak závažný problém. V opačném případě však může upozornit na závažnější onemocnění, proto je pak rozhodně vhodné absolvovat i vyšetření neurologem.

– Jaké jsou nejčastější příčiny?

Jak již bylo řečeno, tik je nejčastěji projevem psychického vypětí, stresu, kdy je nervově–svalový systém v nerovnováze. Může být ale vyvolán i nedostatečným nebo nekvalitním spánkem, někdy se tak projevuje i nízká hladina některých minerálů v krvi.

– Po jaké době těchto obtíží je nutné vyhledat lékaře a máme se obrátit rovnou na oftalmologa?

Tik je poměrně častým problémem, který většinou po několika dnech sám odezní bez jakýchkoli opatření. Přesto pokud trvá déle než rok, vyskytuje-­li se v souvislosti s některými dalšími neurologickými projevy, či u dětí, je vhodné spíše než oftalmologické právě neurologické vyšetření k vyloučení onemocnění, kterým může tik předcházet.

– Co nás v ordinaci lékaře čeká?

Pokud se pacient obrátí s tikem v oku na oftalmologa, bude pravděpodobně následovat standardní biomikroskopické vyšetření očí, vyšetření zrakové ostrosti a nitroočního tlaku. Podle nálezu a eventuálně dalších případných potíží pak specializovaná vyšetření – neurologické, biochemické. V ambulanci očního lékaře je totiž důležité odlišit, zda se jedná skutečně o pravý tik víček, jak zde byl již popsán, či o jiný subjektivní pocit podobný tiku, který může doprovázet různá oční a očnicová onemocnění. Z těch nejčastějších bych jmenovala nitrooční záněty, tzv. uveitidy, kdy bolest a tlak v oku lze rovněž vnímat jako „cukání“ v oku. Z očnicových příčin jsou to stavy, kdy je porušen kostěný strop očnice (vrozeně nebo např. tumorem) a pulzace cév mozkových plen a mozku se potom přenáší i na oko a ostatní obsah očnice. Pulsování oka spolu s viditelným vystoupením oka z očnice a šelestem, který slyší často i pacient, se pak objevuje u závažného nitrolebního cévního onemocnění, tzv. karotido–kavernozní píštěle.

– Jakým způsobem bude probíhat léčba při odstraňování tiku v oku?

Základem je psychický odpočinek, dostatek spánku a vyvarování se stresu. K vyrovnání nízkých hladin minerálů v krvi pomůže přechodné užívání vitaminových doplňků – zejména hořčíku, vitaminu B, vápníku a zinku.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.