Stále více lidí má oslabenou imunitu

nurse cells Flickr.com

Podle statistik se s oslabenou imunitou potýká stále více lidí a počet onemocnění způsobených sníženou obranyschopností těla neustále roste. Postižená osoba je pak více náchylná k rozvoji různých onemocnění ať už jde o chřipku, nachlazení, angínu nebo nejrůznější civilizační choroby.

Lékaři říkají, že pro imunitu je nejdůležitější zažívací systém. Přitom lidská obranyschopnost postupně vyzrává. Asi kolem třetího měsíce věku mateřská imunita, kterou novorozenec dostává, postupně mizí a dítě začíná vytvářet své vlastní protilátky a první imunitní reakce. Tento proces se neustále vyvíjí, vrcholí v dospívání a o imunitní zralosti můžeme hovořit až mezi 15. a 18. rokem věku.

Jakmile máme už trochu oslabenou imunitu, sníží se naše obranyschopnost a oslabená imunita se může projevovat například bolestmi břicha, nadýmáním, průjmy, chronickou rýmou, zvýšenou únavou, alergií a častější nemocností.

Stav našeho imunitního systému také odpovídá složení střevní mikroflóry a proto tato mikroflóra je pro nás nesmírně důležitá.

Základní otázkou je, jak imunitu posílit. Podle odborníků to lze několika způsoby:

* zvládáním stresu

* kvalitní stravou

* dostatkem pohybu

* posilováním imunitního systému ve střevech konzumací jogurtů a dalších zakysaných mléčných výrobků.

Některé enzymy v našem těle modulují a řídí správné fungování imunity. Dokáží ji nastartovat a zvýšit její obranyschopnost a ve správný okamžik zase dovedou její aktivitu utlumit. Přírodní enzymy nezasahují proti projevům anebo původci určitého onemocnění, ale mobilizují imunitní systém, aby se organizmus s nemocí nebo její hrozbou vypořádal co nejlépe sám.

co je imunita

Je to schopnost organismu rozeznat své od cizího a pomocí buněk a protilátek ono cizí zneškodnit. Oním cizím je například chorobný zárodek, třeba bakterie nebo virus, a proto se někdy pojem imunity zjednodušuje na ochranu proti infekci.

Jako cizí se však chová i transplantovaný orgán a v některých případech je imunitní reakce zaměřena dokonce i proti vlastním buňkám a orgánům.

Zjednodušeně řečeno imunitní systém je mocná zbraň, kterou organismus denně likviduje velké množství cizorodého materiálu pronikajícího do něj z okolního světa. Je to jakýsi lékař uvnitř našeho těla a všechno to, co při léčbě nemocí či posílení a udržení zdraví děláme, jsou podpůrná opatření, kterými pomáháme imunitnímu systému. Pokud nás nic netrápí, nedokážeme většinou ani ocenit a docenit, co dokáže náš imunitní systém. Proto na něj snadno zapomínáme a dáváme mu po celý život řádně zabrat.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.