Feminizace chudoby na postupu

Podle obecně prospěšné společnosti proFem, rostou rizika chudoby žen a jejich dětí postižených domácím násilím. Konstatuje zoufalý nedostatek míst v azylových domech pro tyto matky s dětmi.

Dalším problémem, na který zpráva upozornila, je skutečnost, že ženy, jež odcházejí od násilníka (v drtivé většině případů jsou agresory právě muži), musejí pobyt v azylovém domě platit (např. v Rakousku mají pobyt zdarma), ačkoli jsou zpravidla bez finančních prostředků.

Výsledky projektu, realizovaného organizací proFem, dokládají, že v posledních třech letech se negativní projevy u takto postižených prohlubují a spojitost mezi domácím násilím, následnými finančními potížemi a propadem do chudoby a sociálního vyloučení je evidentní (tzv. feminizace chudoby).

„Co se týče žen a dětí, které jsou postiženy domácím násilím, je pro ně nejkritičtější fází doba rozchodu s násilným partnerem. Ženy stále nejsou, i přes zákonná opatření, proti domácímu násilí dostatečně chráněny,« uvádí se ve zprávě zaslané našemu listu Jitkou Polákovou, ředitelkou proFem, a Adrienou Budinovou, autorkou studie.

Světový den sociální spravedlnosti (20. únor) vyhlásilo Valné shromáždění OSN v roce 2007. Cílem je podpořit úsilí mezinárodního společenství na vymýcení chudoby, podporu plné zaměstnanosti a důstojné práce, rovnost žen a mužů a přístup k sociálnímu blahobytu a spravedlnosti pro všechny.

Halo noviny

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.