O celostní medicíně

V Českém rozhlase Plzeň hovořila na téma celostní medicíny MUDr. Gabriela Rybářová.

Co to vlastně ta celostní medicína je?

Gabriela RYBÁŘOVÁ,
celostní medicína je medicína, která má dnes moc přívlastků a přídavných jmen, každá choroba, každý příznak, nese nějakou informaci o tom, že něco není v pořádku. A celostní medicína má zjistit, proč se to děje, takže když bych řekla úplně jednoduchý příklad, angina, když přijdete k vašemu lékaři, který, řekněme, léčí konvenčně, tedy klasickou medicínou, tak se vám koukne do krku, zjistí, že máte červený krk, horečky, příznaky a tak dále, příčinou je streptokok, a dostanete antibiotika, ale celostní medicína se bude ptát, proč se ten streptokok na těch mandlích usadil a proč ta nemoc vznikla, to neznamená, že já nedám antibiotika, ale budu se toho pacienta vyptávat, co dělal, kde byl, proč vlastně ta nemoc vznikla,  už Louis Pasteur, tedy objevitel bakterie, řekl, že zárodek není nic a prostředí je všechno. Takže já se vás vyptám, co se dělo, proč vlastně vzniklo nějaké oslabení toho těla a můžeme zjistit opravdu velice různé příčiny.

moderátor:
To znamená, že přijdu k lékaři s anginou, dobře, bude klasicky léčena, jak vy jste řekla konvenčně, ale já v rámci celostní medicíny zjistím, že je něco špatně, třeba úplně jinde v těle.

Gabriela RYBÁŘOVÁ,
Ano. Anebo, že děláte něco špatně.

moderátor:
A to znamená, že tedy se dozvím víc, než jsem původně vlastně očekával a pak je se mnou následně nějak pracováno?

Gabriela RYBÁŘOVÁ,
Přesně tak.

moderátor:
A jak, co s takovým pacientem děláte?

Gabriela RYBÁŘOVÁ,
No, on hlavně ten člověk musí chtít, což jsme u toho tedy, je to vždycky o tom člověku. Většina lidí, a jsme i tak naučeni, že jdeme k lékaři a chceme vědět, ano, je to angina, dostaneme penicilin, když se jim stane jedna angina, tak to je věc, která opravdu potká každého z mnoha příčin. A vyléčí se. A když tu anginu máte poprvé, podruhé, potřetí, za půl roku máte troje antibiotika, tak už si lidé, a těch je daleko víc, než bývávalo dřív, řeknou něco je špatně. A tam potom přichází otázka, proč se mi teda ty anginy vrací a proč. A pak tedy přichází ta práce toho celostního lékaře, nebo to může být i nějaký poradce pro zdraví, ale to už jsme, to je další téma otázek, kdy prostě si můžeme říci, proč se vám ta angina vrací a těch příčin opravdu může být neskutečný množství.

moderátor:
Tak musíme uvést, že angina je pouze příklad, i když se to týká vlastně všech možných neduhů.

Gabriela RYBÁŘOVÁ,
Ve svý podstatě dá se říct, že se to týká úplně všech neduhů.

moderátor:
Gabriela RYBÁŘOVÁ,
Protože my opravdu v tom systému, který je nastaven, máme velice málo času na pacienta, prostě to je hezké říkat, že si máme pacienty objednávat, ale je to velice náročné a ta medicína je na druhou stranu velice specializovaná a je to velice dobře pro pacienta, jako já jsem hrozně ráda za to, že až dostanu infarkt, tak mě, doufám, včas odvezou na koronární jednotku a vyčistí mi tam všechny ty koronárky, ale už dneska se budu starat o to, abych ho eventuálně nejlépe nedostala, ale pokud se to stane, tak, tak to vlastně zabírá obrovský množství času a na tu celostní medicínu opravdu není, není v lékařských silách v běžný praxi to až tak do důsledku prostě jakoby provozovat, protože já jsem samozřejmě specialista, jsem internista, ten, ten obzor se nám jakoby, bych měla mít určitou výseč pouze, celostní lékař musí mít tu výseč prostě celou, je to těžký …

moderátor:
Musí být velký odborník a musí mít hodně času.

Gabriela RYBÁŘOVÁ,
Ano, já jsem četla, vlastně pan doktor Hnízdil, takový jeden, takový průkopník vůbec celostní medicíny tady v Čechách a on říká, že každý celostní lékař, nebo kdo se tomu chce trošku přiblížit, říkám já, musí být obrovský odborník veškerých znalostí. A od té doby, co já se o to víc zajímám, tak neustále nestuduji pouze interní medicínu, ale musím prostě do pohybového aparátu, do imunitního systému, prostě to, co člověk má po všechny vědomí, musí daleko víc prostě prohlubovat.

posluchačka:
Dobrý den. Tady je posluchačka z Mariánských Lázní. Já právě jsem ten případ, který paní doktorka uváděla, já už mám od října potřetí anginu, teď jsem dobrala antibiotika a myslím si právě, že to taky není dobrý. A co bych měla dělat, jak bych měla tedy tomu panu doktorovi praktickému říct, co by se mnou měl dělat, protože on teda mi koukne do krku, řekne, máte tam bílé povlaky, dá mi antibiotika.

Gabriela RYBÁŘOVÁ,
No, tady už ta zní hrozně špatně, pan doktor s vámi moc neudělá, musíte udělat vy. A vy si musíte ve svém okolí najít odborníka, který vám poradí jak, protože vy něco ve svým životě nebo v tom, jak žijete, v tom prostředí, v kterém žijete, jestli se dostaneme dál k otázkám, čeho se vlastně celostní medicína týká, tak je to o tom, že ve vašem těle se děje něco špatně, proč se ta angina vrací. A antibiotika musíte, samozřejmě, když tam je ten streptokok, to je …, samozřejmě o tom není diskuze, ale co udělat v ten okamžik, aby se nevracely, a to je ta otázka, ale to je třeba na opravdu hodinový rozbor, kdy vlastně je takový jakoby první setkání s tím pacientem, člověkem, klientem, jak ho nazveme, tedy s tím člověkem, který potřebuje pomoc, a opravdu rozebrat to přes jídelníček, režim, prostředí, rodinný prostředí, pracovní režim, tam hraje opravdu obrovský množství, vaše choroby, který máte jakoby okolo, co všecko užíváte za léky, jaký máte i vy nemoci interní, protože podle hlasu nějaké interní …

posluchačka:
Mám, mám.

Gabriela RYBÁŘOVÁ:
… nemoci, už jste ve věku, kdy chodí mí pacienti a to opravdu, to ani ten praktický lékař prostě nemůže zvládnout

moderátor:
už jsme se dozvěděli, že se jedná o relativně nový obor, který je v Česku, dá se říct, v plenkách …

Gabriela RYBÁŘOVÁ, :
Nový obor, kdysi dávno bývali rodinní lékaři, kteří znali prostředí, dědečka, babičku, tety, celou rodinu, znali to prostředí a myslím si, že tam je jakoby, jakoby částečně základ, on je to trošičku návrat jakoby k tý úzce specializovaný vyprofilovaný medicíny, která je nutná, k tomu, že musíme taky jakoby něco dělat my sami s naším tělem, rozumět tomu tělu, a hledat ty příčiny nejenom v těch jednotlivostech, který už jsou vlastně jakoby důsledek nějakého základu.

moderátor:
Jde o to léčit se komplexně a také sám chtít, ono hlavně jde o to, jak sám se k tomu pacient postaví, je to tak?

Gabriela RYBÁŘOVÁ,
Ano, naprosto.

moderátor:
Ten individuální přístup k tomu svému tělu, k tomu svému životu.

Gabriela RYBÁŘOVÁ,
Bez toho to vlastně nejde, buď chci být uzdraven, anebo chci být léčen, jo, ono to jde dohromady, ale pak se to někde rozchází. A když chci být uzdraven, musím začít chtít já sám, ve své podstatě to začíná v hlavě, že se k tomu rozhodnu, rozhodnu, že to chci, no, a pak to může i bolet, protože když za mnou takhle někdo přijde a já zjistím, že tam jsou opravdu základní odchylky od něčeho, co je zdravé, tak v ten okamžiku řeknu, no, ale vy byste měl tohle to změnit, a to bolí, lidi se někdy měnit nechtějí, ale je to o tom opravdu, jak ten člověk chce a co pro to je ochoten udělat, a na mně pak je i samozřejmě třeba akceptovat, že něco měnit nechce, samozřejmě to je, je to vaše tělo, vy to takhle máte a jestliže tohle to nebudete měnit, tak vás čekají takové a takové vyhlídky. A já znám mnoho pacientů, kteří se takhle pro to rozhodnou a já si říkám, já jsem musela připustit, vlastně jedním z takových pacientů byla moje maminka, ona se teda už změnila, jestli to mohu říci na mikrofon.

moderátor:
Můžete, pochopitelně.

Gabriela RYBÁŘOVÁ,
Ona mě možná poslouchá. Ale ona prostě byla silná kuřačka. A samozřejmě došlo k tomu, k čemu došlo, byla nemocná, vždycky si myslela, že chvilku, tvrdila mi, že přestane, ale ono, když ty akutní problémy odezněly, tak pokračovala. A já jsem se vždycky velice zlobila, že až jí bude ouvej, tak mi zase bude volat, že. A já zase o půlnoci pojedu a povezu jí někam na pohotovost a podobně. A já jsem pak zjistila, že to nemá cenu, já, že se nemám zlobit. A ona prostě, ona bez toho nedokázala být, a prostě byl to její životní styl. A ona si ho takový vybrala, nedá se s tím nic dělat. Pak přišly situace, kouřit přestala, jsem za to velice ráda, užíváme si teďka spolu prostě krásný stáří, jsem za to moc ráda, ale musela projít těžkou zkušeností, kdy to tělo jí prostě dalo jasně vykřičník.

moderátor:
Ano, dalo jí najevo, že takhle ne. Pojďme zodpovědět dotazy posluchačů, během písničky volala paní Marie, která se ptala na svoji diagnózu, kterou ví už od roku 1961, ale rok a půl trvalo, než na tu diagnózu, jedná se o systémový lupus eritomatodes. A chci se zeptat, nebo Marie se chce zeptat, zdali celostní medicína něco takového také dokáže řešit.

Gabriela RYBÁŘOVÁ,
Dokáže. Je to svízelný obecně, lupus, řečeno stručně a krátce, že paní má vlastně lupénku, je autoimunní choroba, autoimunní choroba, ať mi to kolegové odborníci prominou, je prostě, to jsou, to je směs různých pachorob a patvarů, které postihují imunitní systém postihuje vlastní tělo. A lupus patří mezi ně a má velice široký, široký spektrum vlastně klinických příznaků, a ta diagnostika opravdu někdy trvá takhle dlouho, než se vlastně přiklepne, ona je totiž v tý naší medicíně jakoby i těžký potom jakoby najednou tomu člověku vlastně, když mu tu diagnózu dáte, tak už mu jí málokdo někdo odpáře, jo, takže i tak tam možná ta diagnostika trvala tak dlouho, protože může postihovat jenom kůži, klouby, ledviny, oči, jako třeba ty autoimunní choroby nebo ten lupus, ale i celostní medicína může výrazně zkvalitnit, když bych tak řekla, samozřejmě jsou někteří, kteří by řekli, že může úplně nemoci zbavit, na to já jsem moc ještě konvenční lékař a moc přicházím do styku s těma, s těmi pacienty jako takovými, ale myslím si, že může výrazně pomoci, hlavně od těch chronických dlouhodobých úporných a opravdu život znepříjemňujících příznaků.

moderátor:
Chodí SMSky, lidé asi neradi telefonují přímo své osobní zážitky nebo diagnózy přímo do vysílání. Paní posluchačka z Preštic píše: „Mám neustále bolesti v bedrech, které vystřelují do břicha, rehabilitace nepomáhají, prosím o radu

Gabriela RYBÁŘOVÁ,
Určitě, bolesti zad jsou opravdu psychosomatický obtíže, ve většině případů, mám výbornou kamarádku fyzioterapeutku, a ona říká, bolesti krční páteře přes 90 procent psychosomatický, to samý i bolesti v bedrech, takže tam, když opravdu se udělá rozbor, co ten člověk dělá, jak dělá, proč dělá, kde dělá, co dělá, samozřejmě jsou pak rehabilitace, cvičení, vůbec šikovný rehabilitační fyzioterapeut je dar, když máte někoho, kdo vám potom pomůže narovnat to, co vy jste prostě poničili a opravdu dlouhodobé bolesti v bedrech jdou zvládnout celostní medicínou velice dobře. Daleko líp než lupus.

moderátor:
Dobře. Co se týká opakující se anginy, píše pan Josef z Plzně, reaguje tak na vlastně telefonát paní z Mariánských Lázní: „Neměl by jí pomoci především její obvodní lékař, neměl by to být hlavně on, který rozpozná něco nedobrého a doporučí odborníka, aby řekl, máte už potřetí anginu a dal antibiotika a ty si hledej specialistu a tím to skončilo, to je přeci trochu málo, ne!“ Píše Josef z Plzně.

Gabriela RYBÁŘOVÁ,
No, to se ale dostáváme od celostní medicíny, pane Josefe, protože to je systém našeho zdravotnictví, kdy prostě je to opravdu o tom, že my jsme, a to říkám úplně upřímně na mikrofon, nuceni systémem, prostě na pacienta mít chvilku, vyšetřit, zaléčit, tečka, 20, zavřít dveře, prostě absolutně na to není prostor a není na to ani motivace, prostě já, když to budu dělat, tak mě za to pojišťovna ještě bude pokutovat, což ten systém je nastavený opravdu jakoby takhle nedobře, jestli se dočkáme změny, já jsem optimista, ale myslím si, že opravdu ten obvodní lékař, říkám, ten rodinný lékař ten základ, ty obvodní lékaři, praktičtí lékaři vlastně převzali tu štafetu a tam si myslím, že je velký základ vlastně tý, té celostní medicíny jako, že by opravdu měli znát pozadí a tak dále, a tak dále.

Paní posluchačka, 81 let, volala sem k nám před chviličkou, že ztrácí chuťové schopnosti. Můžeme celostní medicínou nějakým způsobem pomoci?

Gabriela RYBÁŘOVÁ,
Můžeme se o to pokusit v každým případě, myslím si, že v 81 letech je involuce a stárnutí, degenerativní procesy tak nastavený, že to může být, nemusí to být projev choroby, může to být projev i stárnutí, stejně jako sluch, jo, ale jestli tam něco za tím je, co vlastně může být choroba, tak určitě se po tom může pátrat, samozřejmě dá se prostě pacientka i vyšetřit konvenční medicínou samozřejmě, většinou vždycky jdu, jakoby já mám tu možnost jít ruku v ruce, jo, že když vidím, že bych potřebovala nějakou zobrazovací metodu, tak samozřejmě je dostupná.

moderátor:
„Synovi, 45 let, se několikrát do roka opakují teploty 38, 39 stupňů bez dalších příznaků, nekouří, pracuje na směny a je to neléčený alergik.“ Co vy na to?

Gabriela RYBÁŘOVÁ,
Takže typický příklad pacienta, který potřebuje celostní medicínu, zjistit proč, může to být opravdu pouze z těch alergických projevů, jakoby, kdy se setká s nějakým alergenem, ale to je opravdu na velmi podrobný několikahodinový rozbor, s jídelníčkem, s pracovním procesem, kdy to měl, prostě to je opravdu detektivní práce, jo.

moderátor:
Dobře. Budete vyšetřovat tedy jako detektiv, to tak vypadá.

Gabriela RYBÁŘOVÁ,
Ano, ano.

moderátor:
Další: „Souvisí Schindeleho minerály s celostní medicínou, jak mohou pomoci?“ Děkuje Jaroslav.

Gabriela RYBÁŘOVÁ,
No, to jsme se dostali k tomu, k čemu bych se asi chtěla ještě zmínit úplně stručně a krátce na konec, že samozřejmě ta celostní medicína daleko více využívá přírodní věci k léčbě, a to se tedy hovoří o té nekonvenční léčbě, ale ona dneska i mnoho nekonvenčních postupů a přípravků, tedy ty, které nemají ten základ, jak mají ty farmaceutické firmy, že ta chemikálie má ty, ty studie a ty doklady o tom, tak ono už to má mnoho i těch přírodních léčiv, bylinky, já třeba používám opravdu třeba gely z aloe vera jako detoxikaci, různé houby, reishi, cistus, různé bylinky, jako opravdu myslím si, že tudy ta cesta vede, že se musíme trošičku z té chemie vrátit do toho, co je tomu tělu vlastní, ale to, co tady zmiňuje pacient, opravdu neznám. A dala bych si velký pozor, vždycky bych zkoumala, jaký to má certifikáty, v jaký je to kvalitě, či složení, je to, je to velmi, velmi neprobádané pole.

moderátor:
V Českém rozhlase hovořila na téma celostní medicíny paní doktorka Gabriela Rybářová
Mockrát děkuji za vaše odpovědi, Díky, na shledanou.

čro

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.