Jaký důchod mohu získat ze zaměstnání v Rakousku?

ilustrační foto: Digitalpress Photoxpress

Ráda bych se zeptala, jaký je v Rakousku důchod pečovatelky na 24 hodin. Pracuji v Rakousku už 4 roky. Jak se vypočítává a co je k tomu potřeba. Slyšela jsem, že pečovatelka na 24 hodin dostane jedno Euro za měsíc, tudíž 12 Euro za rok. Poradna invAreny.

Celá problematika získání penze ze zaměstnání v zahraničí je velice složitá a nejlépe uděláte, když Váš konkrétní případ budete konzultovat s pracovníky úřadu, kde si budete o penzi žádat. Vysvětlíme si ale pár základních pravidel, které je nutné dodržet, aby člověk vůbec mohl důchod ze zahraničí dostávat.

První podmínkou je splnění nezbytného počtu odpracovaných let, respektive let, kdy jste si platila důchodové pojištění.

Jen pro představu: Pokud chcete získat důchod v roce 2014, musela byste si platit třicet let pojištění, za poslední roky se pravidelně počet let zvyšuje vždy o jeden rok.

Třicet let pojištění platí pro případ, že si budete žádat o důchod v České republice. Roky, kdy jste si platila důchodové pojištění v jednotlivých zemích EU, se Vám sčítají. Je tedy možno například 15 let pracovat v ČR, 11 let v Německu a ve Vašem případě 4 roky v Rakousku. Celkový součet let, kdy jste si platila pojištění, tak je 30 let a můžete si v ČR požádat o důchod.

Platí také to, že budete dostávat 15/30 českého důchodu, 11/30 německého důchodu a 4/30 rakouského důchodu.

Je zde ale jedna velice důležitá podmínka. Abyste měla nárok na penzi ze zahraničí, musíte být v dané zemi pojištěna minimálně jeden rok.

O důchod si můžete zažádat v zemi, kde máte bydliště. Pokud si tedy zažádáte třeba na ČSSZ, úředníci vše zařídí se svými zahraničními kolegy. Je ale nutno počítat s tím, že je to proces složitý a bude trvat déle, než kdybyste si žádala o penzi pouze z ČR, je tak dobré si požádat s dostatečným předstihem.

Je důležité si ještě uvědomit, že důchod z cizích zemí začnete dostávat až ve chvíli, kdy splníte nutný věk pro odchod do důchodu v dané zemi. Ten je ve většině západoevropských zemích vyšší než v ČR. Pár let tak budete dostávat pouze penzi z ČR.

Jiří Marek
invArena

ilustrační foto: Digitalpress Photoxpress

2 komentáře

  1. Dobrý den,mohu se prosím zeptat když je mi 47 let a v Rakousku pracuji necelých 5 let,po kolika odpracovaných letech mohu žádat o rakouský důchod

  2. Pracoval jsem 23 let v Rakousku jako zaměstnanec a nyní dostanu invalidní důchod v Rakousku. Souběžně jsem ale platil i pojištění v ČR jako OSVč a zaměstnanec celkem 40 let.Nyní je mi 58 let – nevím kdy a o jaký důchod mám požádat v ČR.Poraďte mi prosím -děkuji.

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.