Jak komunikovat s hendikepovanými?

Poradíme, jak komunikovat s vozíčkáři, nevidomými nebo neslyšícími. Máme šest rad.

Šest zásad, jak jednat s lidmi s postižením

 

 

1. NEBOJTE SE I když mají tělesné nebo zdravotní postižení, jsou stejní jako my.

2. NELITUJTE Zapomeňte na soucit, kvůli němu se často postižení cítí pod psa.

3. PTEJTE SE Za to nic nedáte a zjistíte, jak se člověk cítí nebo co ho trápí.

4. ZAPOMEŇTE NA TRAPAS Mluvte přímo a bez obav, nehledejte vhodná slova. Každý ocení váš vstřícný krok.

5. TŘIKRÁT NE Nemanipulujte, neberte důstojnost, neberte svobodu.

6. NEBUĎTE PŘEKVAPENÝ I člověk s bílou holí může mít zbytky zraku. Člověk na invalidním vozíku zase z něj může vstát a udělat pár kroků.

Co signalizuje bílá hůl?

Bílou hůl nepoužívají pouze nevidomí, ale rovněž mnozí slabozrací, u nichž bývá kvalita vidění závažně zhoršena. Takový člověk může mít například zakalenou rohovku nebo oční čočku či poškozenou sítnici.

Můžete se stát svědky situace, kdy si osoba s bílou holí začne číst v metru knihu nebo vyhledávat informace v mobilu. Pak může mít například zachované bodové centrální vidění, které mu umožňuje vidět malou část prostoru. Oční choroba jej ale připravila o periferní zrak a mnohdy i o část centrálního vidění.

U některých chorob sítnice je šeroslepost – postižený se pak neobejde bez bílé hole nejen v noční době, ale i za šera.

Někdy dochází k jiné situaci – těžce slabozraký se pohybuje bez bílé hole a ostatním lidem nemusí být zrakové obtíže slabozrakého hned zřejmé. Záhy ale si všimneme pomalé opatrné chůze, občas do někoho nechtěně vráží nebo přepadne třeba přes nákupní tašku na kolečkách apod. Většinou jde o člověka, jenž vinou oční choroby přišel o podstatnou část zraku, ale ještě se se svou situací zcela psychicky nevyrovnal a za bílou hů se stydí. I pro ně mějte pochopení.

Bílá barva signalizuje ostatním lidem, že se jedná o osobu se zrakovým postižením. Bílá hůl chrání postiženého před případným střetem tím, že upozorní včas na překážku. Napomáhá k prostorové orientaci a samostatnému pohybu při vyhledávání orientačních bodů a znaků.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.