Kuchařské učenky Jana Dvořáková a Helena Tatárová, které studují na hradecké škole pro sluchově postižené, přivezly z mezinárodní soutěže Intergastra v německém Stuttgartu zlato a stříbro.
Jsou mladé a talentované a že jim to v kuchyni s vařečkou skutečně jde, nedokazují jen medaile z festivalu gastronomie Gastro Hradec, ale studentky třetího ročníku kuchařského oboru na střední, základní a mateřské škole pro sluchově postižené Jana Dvořáková a Helena Tatárová ve Štefánikově ulici v Hradci Králové sklidily minulý týden také úspěch evropského formátu.
Na mezinárodní soutěži Intergastra v německém Stuttgartu předčily konkurenty z Rakouska, Holandska a Maďarska a domů si kromě kuchařského náčiní dovezly zlatou a stříbrnou medaili z juniorských kategorií.
„Na jiných soutěžích mají neslyšící své kategorie, ale v cizině soutěží jen se zdravými kuchaři,“ upozorňuje učitel Lukáš Ende, který dívky na přehlídky připravuje.
Obě přitom svůj výsledek mezi slyšícími nepřeceňují, soutěžení se slyšícími je pro ně běžné. Jen ke komunikaci potřebují znakovou řeč.
Nejvíc práce daly rolky
Mladší, devatenáctiletá Jana, získala v Německu stříbrnou medaili v kategorii předkrmů. Porotu zaujala květákovým pyré a paprikovým kompotem, do něhož přiložila rybí rolku, raka a křepelčí prsíčka pečená v portském víně s čerstvým špenátem a opečeným bramborem. „Chtěla jsem zkusit teplé předkrmy, s kterými jsem dřív nesoutěžila. Nejvíc času mi zabrala příprava rolky, kterou jsem chtěla nejdříve obalit v cuketě,“ říká.
Zkušenější třiadvacetiletá Helena získala zlato v kategorii slavnostních obložených mís. Pomohla jí k němu paštika z uzeného jazyka, pečená panenka v chorizo salámu a trojúhelníky z kuřecího masa kořené tandori masalou. To doplnila zeleninovou přílohou, houbovou huspeninou ve smetanovém kopru, mrkvovým pyré ve tvaru křepelčích vajíček na bramborové placičce a jako cuketové soudky plněné kozím sýrem.
Vařily z nových receptů
„Vyzkoušela jsem některé recepty osvědčené z hradeckého Gastra a k tomu přidala pár nových poznatků. Pojala jsem svůj výběr jinak než na hradecké soutěži, z původního seznamu jsem si ponechala paštiku z uzeného jazyka, kterou zvládám dobře,“ říká Helena. Učitel Lukáš Ende dívčí nápady korigoval.
„Ještě nejsou ve stadiu, kdy se se mnou o nápaditost a užitečnost receptů přetlačují. Někdy si však velice pevně stojí za svým názorem. Kuchař ale musí mít ostré lokty. Proto občas jejich novinky vyzkoušíme. Když je jejich složení lepší, uznám to,“ přiznává pedagog. Vybranými recepty zůstaly v české kuchyni. Na oceněných pokrmech pracovaly až dva dny, narychlo zajišťovaly některé méně dostupné suroviny.
„Ostatní jsme skladbou podávaných pokrmů předčili. Už spolu jezdíme na soutěže dlouho a můžu říct, že jsme na velmi dobré úrovni. Komisaři naše holky chválili, ani nebyli příliš kritičtí,“ chválí učenky Ende.
Porotci do celkového výsledku započítávají použití surovin, směs chutí, ale hodnotí i celkové aranžmá stolů. „Princip hodnocení je podobný jako v krasobruslení,“ podotýká kantor. „Tuhle část máme rády. Je to přece holčičí záležitost,“ shodují se dívky.
Vaří rády a česká jídla
O české kuchyni se v zahraničí říkává, že je vražedná, nezdravá a ze starých časů. Umístění dívek to příliš nepotvrzuje. „Jsem zastánkyně českých jídel. Vždyť svíčková na smetaně je výborná záležitost,“ oceňuje Helena. Jana Dvořáková ale nesouhlasí: „Naše kuchyně je vážně těžká, v oblibě mám spíš zahraniční.“ Doma však rády vaří hlavně česká jídla obě.
Z Německa si dívky přivezly poznatky, jak své umění ještě vylepšit. „Předkrmy soutěžících z Nizozemska byly výborné. Nabídli nové trendy a zajímavé finger foody (pokrmy nevyžadující ke konzumaci žádné pomůcky ani příbory, pozn. red.),“ pokračuje Jana.
Helenu překvapil přístup hodnotících komisařů, který je odlišný od toho zaběhnutého v Česku. „Byli úžasní. Dobře se s nimi při hodnocení povídalo. Rozebrali jsme chyby, kterých se příště vyvarujeme. Na českých soutěžích to není obvyklé, otevřenost a vstřícnost našim porotců chybí,“ říká Helena.
Obě studentky ještě zdaleka neřekly poslední slovo. Chystají se znovu do Německa na soutěž v Norimberku a možná do Rakouska a Lucemburska. Obě už se těší, čím překvapí.
Bohuslav Stehno
Mladá fronta DNES
Přidejte odpověď