Studenti vymysleli rehabilitační pomůcku

Studenti Střední průmyslové školy elektrotechnické v Pardubicích vymysleli rehabilitační pomůcku, která by měla sloužit hlavně tělesně postiženým dětem. /ilustrační foto/

 

reportáž televize Nova

 Základem pro jejich robota se přitom stala obyčejná herní konzole. Novou pomůcku by chtěli začít už za 2 měsíce testovat ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové.

Říká se, že nejjednodušší věci jsou nejgeniálnější a totéž platí i o rehabilitační pomůcce, kterou zběžně v obchodech dostupných dílů sestrojili tito dva osmnáctiletí studenti.

student Jan ŠKODA:
Nás napadla ta možnost, že by se tím dalo pomoct těm dětem s různým ochrnutím nebo po nehodách, když nemůžou pořádně hýbat nějakou končetinou.

Rehabilitace by měla být pro děti především hrou, a aby robot zaujal jejich pozornost, mění při zvedání do různé výšky barvu. Kouli lze navíc až na několik metrů ovládat jen pohybem ruky a malý pacient se tak třeba snaží dostat ji na místo, které mu určí lékař.

učitel Pavel ČÁP:
V tom je výborný to, že ve chvíli, kdy vlastně on s ním cvičí, tak my zaznamenáváme data. Takže až potom rodiče navštíví lékaře, můžou vzít s sebou flashku s datama, můžou mu ukázat: podívejte, takhle často jsme cvičili.

Vynález by možná mohl pomoct i Míše, která nedokáže ovládat většinu svalů a musí cvičit i několikrát denně.

matka postižené Michalky:
Tahle ta pomůcka je určitě přínosem. Když je cvičení udělaný formou hry, tak to baví každý dítě.

dětský ortoped Jan CHARVÁT :
To je využitelné nejen třeba pro děti s poruchami koordinace, jako jsou děti s dětskou mozkovou obrnou, ale i pro děti, dejme tomu, po úrazech končetin, ale i pacienti třeba s roztroušenou mozkovou sklerózou.

Na robotovi Honza s Jakubem Fibigarem vylaďují poslední detaily a nejpozději v dubnu by nový přístroj chtěli vyzkoušet na dětských pacientech v královéhradecké nemocnici.

Spolu s učitelem Pavlem Čápem vyšli z běžně dostupných programů a přístrojů, které nově propojili, a vytvořili prototyp, kterým lze pomocí gest rukou na dálku ovládat jednoduchého robota ve tvaru koule. Zároveň se všechna data o pohybu končetiny ukládají v počítači pro následné lékařské vyhodnocení.

„Snažíme se vytvořit věc, která bude rehabilitační pomůcka, nebude drahá a přitom bude děti motivovat děti k tomu, aby cvičily. Navíc zpětně také poskytne lékaři data o tom, jak dítě rehabilituje, jak na tom je a jestli se zlepšuje,“ řekl Čáp.

Propojení počítače pomocí bluetooth

Celé zařízení využívá programu Microsoft Kinect, který umí snímat pohyb lidského těla. Robotická koule obsahuje dva motorky, gyroskop, akcelerometr a diodu, jež dokáže měnit barvu. Po jejím propojení s počítačem pomocí bluetooth technologie lze vertikálními pohyby ruky do určité výšky měnit barvu koule, dalšími pohyby jí na zemi otáčet nebo ji provést vytyčenou trasou na podlaze. Obtížnost ovládání a citlivost zařízení lze nastavit.

Cvičení s reálnou „hračkou“ připomínající kouzlení je podle tvůrců pro děti mnohem zábavnější než dosud dostupné rehabilitační virtuální počítačové programy. V principu by bylo možné procvičovat tímto způsobem nejen ruce, ale i další části těla.

„Jsme schopni konkurovat cenou. Naše zařízení by stálo kolem 15.000 korun, zařízení lékařského typu začínají na 50.000 korun, jsou ale jen pro obrazovku  počítače,“ tvrdí Čáp.

Následovat by měly klinické testy, na nichž chtějí tvůrci v květnu spolupracovat s lékařem Janem Charvátem, sekretářem sekce dětské ortopedie České společnosti pro ortopedii a traumatologii. Zkoušky by se mohly konat například v rehabilitačních ústavech v Hradci Králové, v Luži – Košumberku nebo Janských Lázních.

„Bereme to jako plnohodnotnou metodu ke zlepšení koordinace motoriky. Nemusí to být jen u dětí, ale i u pooperačních a poúrazových stavů nebo dospělých s roztroušenou mozkovou sklerózou nebo po náhlých příhodách mozkových,“ řekl Charvát.

Při rehabilitaci je současně možné používat čelenky snímající mozkové vlny a zjišťovat míru soustředění cvičících na zadaný úkol. Zařízení spolu s potřebnými algoritmy pochází od kooperující královéhradecké společnosti Commservis.

+ sdílejte

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.