Budou se dávky na bydlení na půl roku týkat pouze lidí v ubytovnách?

ilustrační foto: Piers Brown Flickr.com

Minulá vláda na jednom ze svých zasedání stihla schválit změny u příspěvku na bydlení. Pro lidi na ubytovnách by měly být pouze na šest měsíců. Nebude se to nějakým způsobem týkat i lidí ve svém či pronajatém bydlení?

Dotaz: četl jsem si článek o příspěvku na bydlení pouze na šest měsíců pozorně, jak to u mě jde. Ale přeci jsem došel k tomu názoru, že se to týká především ubytoven a také, že my obyčejní lidé bydlící ve vlastním a jsem závislý na těchto dávkách/příspěvcích doplatíme. Já jsem v invalidním důchodě III.st. po operaci zhoubného nádoru na mozku, na invalidním vozíku a moje manželka Lenička je bezpříjmová, protože o mě pečuje. Jsem na tom dost závislý, protože mi nohy neslouží a navíc nesmím je vůbec zatížit, protože mi to vyvolává záchvaty. Také máme ještě dvě děti na škole a hypotéku na dům z dob, kdy jsem ještě pracoval a slušně vydělával. Takže teď si nedokážu představit, že bychom o příspěvek teď přišli. To by byla dost velká rána pro nás.

Odpověď: Návrh zákona, který v současné době už minulá vláda schválila, se týká doopravdy pouze ubytoven. Jedná se především o opatření, aby dávky nebyly zneužívány. Spousta majitelů ubytoven po lidech vyžaduje horentní sumy, i když kvalita ubytování ceně vůbec neodpovídá.

U příspěvku na bydlení pro lidi, kteří bydlí ve svém či pronajatém bytě, případně domě, se navrhovanou změnou nebude nic měnit. Snad jen s výjimkou, že se do příjmu lidí pobírajících důchod bude započítávat pouze 80 procent důchodu, což naopak může někomu pomoci k tomu, aby na příspěvek dosáhl.

Je však nutno uvést, že celá změna v současné době musí projít Parlamentem a musí ji podepsat prezident. Určitě se okolo celé problematiky dají očekávat vášnivé debaty. V ubytovnách totiž v ČR žije přes sto tisíc lidí, pokud budou chtít využívat výhody příspěvku na bydlení, budou muset spolupracovat s úřady, což mnozí vůbec nechtějí.

Jiří Marek
invArena

ilustrační foto: Piers Brown Flickr.com

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.