Jak se vypočítávají přídavky na děti?

Úřad práce chce po matce vrátit přídavek na děti s poukazem na to, že žila ve společné domácnosti s přítelem, jenž se posléze stal i jejím manželem, a měla dostatečné příjmy. Proč chce odebírat přídavek na dítě kvůli příjmům člověka, který na toto dítě nemá vyživovací povinnost?

DOTAZ:
Minulý rok jsem otěhotněla, po porodu, po skončení mateřské, jsem si šla zažádat o rodičovský příspěvek. Od ledna 2013 si vedeme s přítelem, nyní už manželem, společnou domácnost. Už v té době jsem pobírala přídavky na děti na nezletilého syna, který se mnou žije v domácnosti. Po příteli chtěli potvrzení o příjmech, protože spolu žijeme v jedné domácnosti, to chápu, ale nechápu, proč po něm chtěli potvrzení za rok 2010 a 2011, to jsme spolu ještě nežili a ani jsme se neznali.

Na základě těchto potvrzení o příjmu nám bylo oznámeno, že přesahujeme hranici nutnou pro přiznání přídavků a následně musím ještě vracet přídavky za tři měsíce od doby, kdy se nám narodilo dítě – ve výši 1820 Kč. Situaci nechápu, protože jak mohou odebírat přídavky na dítě kvůli příjmům člověka, který na to dítě nemá vyživovací povinnost? O přídavky na nezletilého syna jsem si žádala v roce 2012.

ODPOVĚĎ:
U Vašeho dotazu je potřeba si pro přehled uvést základní informace o přídavcích na děti:
Přídavek na dítě je základní formou pomocí sociálního systému státu. Pomáhá nízkopříjmovým rodinám částečně pokrýt náklady spojené s výchovou dítěte.
Příjmy všech členů společné domácnosti nesmí překročit 2,4 násobek životního minima rodiny.
Důležité je, že potvrzení o příjmech se dokládá vždy za předchozí rok. Do příjmů rodiny se započítává i rodičovský příspěvek, to může mnohdy způsobit odebrání přídavků.

Výše přídavků podle věku dítěte za měsíc.
Dítě do 6 let – 500 Kč
Dítě od 6 do 15 let – 610 Kč
Dítě od 15 do 26 let – 700 Kč

O přídavky na děti se žádá na Úřadě práce a je to nutné udělat vždy do prvního října. Peníze vám pak budou následně vypláceny měsíčně po celý rok. Vzhledem k tomu, že se dokládají příjmy vždy za předchozí rok, dalo by se říci, že jsou přídavky vypláceny vždy zpětně.

Jako příklad uvedeme případ rodiny, která v roce 2011 měla nižší příjmy než je 2,4 násobek životního minima rodiny. Dítěti proto náleží přídavky, které budou vypláceny od října 2012 do září 2013. Pokud se však příjmy rodiny v roce 2012 zvýšily nad 2,4 násobek životního minima rodiny, od října roku 2013 už přídavky vypláceny nebudou.

Když se budeme věnovat přímo Vašemu konkrétnímu případu, lze říci, že je přinejmenším diskutabilní, proč po Vašem příteli chtěli příjmy za roky 2010 a 2011, protože jak už jsme psali, příjmy se dokládají vždy jen rok zpětně.

Pokud jste si žádala o přídavky v roce 2012, tudíž za rok 2011, je, jak píšete, nesmyslné, aby za toto období po Vašem příteli úřad chtěl vůbec nějaké doložení příjmů, protože i když jste přiznané přídavky pobírala až do září 2013, jsou vypláceny zpětně – proto příjmy Vaší společné domácnosti započaté v lednu 2013 na to nemají žádný vliv, ale ovlivňují je pouze příjmy z roku 2011.

Na to, proč musíte vracet přídavek za tři měsíce od doby, kdy se Vám s novým partnerem narodilo dítě, nelze z údajů, které jste v dotazu uvedla, fundovaně odpovědět.

Proti rozhodnutí o zamítnutí nebo odejmutí dávky můžete podat odvolání do 15 dnů od doručení k Ministerstvu práce a sociálních věcí prostřednictvím úřadu, který rozhodl.

Jiří Marek
invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.