Sobotka: MPSV je nejrizikovější ministerstvo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka poskytl ČT 1 v pořadu Otázky Václava Moravce rozhovor, ve kterém nastínil jaké úkoly stojí před novým ministrem práce a sociálních věcí.

Které máte na mysli v těch prvních „sta dnů“?

Bohuslav SOBOTKA:
Naprostý rozklad informačních systémů na úřadech práce jako dědictví pana Drábka a Šišky a TOP 09 z hlediska jejich dlouholetého působení na Ministerstvu práce.

Považujete tedy za nejkrizovější resort či resorty Ministerstvo práce a sociálních věcí

Může to tak být. Já koneckonců.

Může, nebo je?

Koneckonců dnes budu jednat s potenciálním kandidátem na ministra práce a sociálních věcí Petrem Krčálem. Naším radním z Kraje Vysočina právě o té nelehké situaci, která v resortu práce a sociálních věcí existuje i v kontextu té krize. Současně mne bude zajímat jeho rozhodnutí, zdali je ochoten se této funkce ministra práce ujmout. Já myslím, že to bude primárně krizový manažer, který tam bude muset nastoupit a zajistit, aby Úřady práce zaprvé začaly fungovat. A za druhé vrátily se k aktivní politice zaměstnanosti tak, jak jsme ji znali v minulosti, protože tu aktivní politiku zaměstnanosti pan Drábek a pak Šiška naprosto zničili.

Vy mluvíte, promiňte, vy mluvíte o Jaromíru Drábkovi a jeho náměstku Šiškovi. A přijde vám šťastné, jak tu věc řeší současný ministr práce a sociálních věcí František Koníček? Respektive úřad pod jeho vedením?

Pan Koníček už je ve funkci půl roku. On nepochybně tu krizi nezavinil. Otázka ale je, co dělal těch minulých šest měsíců, aby nedošlo k ohrožení výplaty dávek teď zase na začátku roku.

Proto se vás ptám, jestli vám přijde.

Je to takové trošku deja-vu. My jsme to zažívali za pana Šišky a Drábka. Všichni říkali, že je vše připraveno

Jinak řečeno, nevnímáte Františka Koníčka jako krizového manažera, který by ten problém za toho půl roku byl schopen řešit?

Já myslím, že nikdo nemůže chtít po panu Koníčkovi, aby přijímal koncepční rozhodnutí týkající se například budoucího vývoje důchodové reformy. Tato vláda Jiřího Rusnoka je vláda udržovací. A tohle přesně jsou problémy, které by měla řešit. To znamená, pan Koníček by se tímto měl intenzivně zabývat, protože v těchto dnech.

Ptám se znovu, ale tady dojde k odkladu výplaty sociálních dávek. Některé dávky budou zpožděny, což přiznává vedení Úřadu práce. Jde to na vrub Františku Koníčkovi?

Jde to na vrub TOP 09 a jde to na vrub pana Drábka a pana Šišky, kteří způsobili tu krizi, která dneska znovu propukla v rámci fungování Úřadu práce. To, co vyčítám panu Koníčkovi, je, že lépe nevyužil těch minulých šest měsíců k tomu, aby lidé nebyli znovu obtěžováni tím, že jim nedojdou sociální dávky, na které čekají. Znovu připomínám, tady jde o stovky, možná tisíce konkrétních lidských osudů, kdy se lidé mohou dostat do, do spárů exekucí jenom proto, že včas od státu nedostanou to, na co mají nárok. Takže tohle není jednoduchá situace.

Máte svoji představu, jak, jak by to nový ministr práce a sociálních věcí měl řešit? A vnímáte Petra Krčála jako krizového manažera, když považujete resort práce a sociálních věcí za resort, který je asi v největším rozvalu?

To řešení bude muset být v kontextu platných zákonů a rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Situace není jednoduchá, ale podle mého názoru základní povinností státu je zajistit funkční informační systémy na úřadech práce tak, aby tyto úřady znovu nezkolabovaly. Pokud jde o Petra Krčála, je to člověk, který se pět let zabýval v Kraji Vysočina oblastí sociální politiky. My ho pokládáme za zkušeného a rozvážného člověka.

Je to krizový manažer?

A bude to vyžadovat i na jeho straně velkou míru odvahy, aby se pustil do řešení problémů, které zdědí po svých předchůdcích. A já si myslím, že by mohl být dobrým krizovým manažerem. Ale shodou okolností dnes po skončení Otázek s ním na toto téma budu jednat.

Ptám se vás proto, protože jste v souvislosti se životopisy, které jste dodal prezidentu republiky, hodil přes palubu Vladimíra Špidlu, expremiéra a někdejšího ministra práce a sociálních věcí, který má zkušenosti s řízením toho resortu, připomínám, že Vladimír Špidla svého času vedl i Ministerstvo zdravotnictví souběžně s Ministerstvem práce a sociálních věcí. Proč by Vladimír Špidla nebyl lepším krizovým manažerem? To jste ho hodil přes palubu jen kvůli výhradám Miloše Zemana vůči Špidlovi?

Já myslím, že takto to není, protože Vladimír Špidla nebyl mezi těmi jmény, které jsem přinesl prezidentu republiky. To znamená, já jsem ho ani.

Jste ho hodil přes palubu ještě před tím.

Já jsem ho ani nemohl hodit přes palubu. Vybíral jsem mezi třemi jmény. A ten výběr byl zcela transparentní. Koneckonců jsem o tom informoval i média. Měl jsem tři silné kandidáty pro tuto pozici. Stínového ministra Romana Sklenáka, se kterým jsem učinil velmi dobrou zkušenost. V době, kdy měl sociální věci na starosti, když jsme byli v opozici. Ten je teď předsedou poslaneckého klubu, a když jsem s ním na toto téma hovořil, tak on upřednostnil pokračování ve funkci předsedy poslaneckého klubu. A měl jsem mezi kandidáty také Vladimíra Špidlu a Petra Krčála. Pro mne Petr Krčál je důležitý a zajímavý kandidát jednak proto, že to je určitá nová tvář. A myslím si, že sociální demokracie by v rámci svého zastoupení ve vládě kromě ostřílených matadorů měla také ukázat schopnost prezentovat nové lidi, nové tváře, schopnost dát jim příležitost. A současně.

Tak je novou tváří, nebo spíš lepším krizovým manažerem, než by byl Vladimír Špidla?

Ne, současně pro mne je také důležitá jeho zkušenost z té druhé strany. On spolupracoval s ministerstvem v důležité oblasti a to je financování sociálních služeb na úrovni krajů. My potřebujeme toto téma dlouhodobě uchopit a stabilizovat financování sociálních služeb. Současně je důležité sociální služby modernizovat a transformovat. A myslím si, že Petr Krčál v tomto obhledu má velmi zajímavou a dobrou expertízu a zkušenost. Předpokládám, že může být i dobrým krizovým manažerem. Když jste hovořil o tom házení přes palubu, kdybych chtěl hodit Vladimíra Špidlu přes palubu, tak bych mu nenabídl možnost, aby vedl mé poradce, pokud se stanu předsedou vlády. A jsem rád, že Vladimír Špidla tuto výzvu a tuto nabídku přijal. On má unikátní zkušenost nejenom bývalého premiéra, ale především také bývalého člena Evropské komise. Byl řadu let eurokomisařem. A jeho zkušenosti i osobní kontakty pro premiéra mohou být velmi užitečné.

Když mluvíte o Vladimíru Špidlovi, který se tedy stane šéfem vašich poradců, počet poradců premiéra se s nástupem Jiřího Rusnoka jako premiéra překlenovacího kabinetu snížil. Petr Nečas jich měl podle sdělení Úřadu vlády 23. Jiří Rusnok jich má 7. Kolik budete mít poradců?

Především platí, že premiér potřebuje poradce v zásadě pro všechny resorty. Pro všechny resorty.

Budete mít tedy 17 poradců?

Protože pokud mám kompetentně si jako předseda vlády vytvářet názor na materiály, které předkládají jednotliví ministři, a to je nepřetržitý proud materiálů, který přichází do vlády, stačí se podívat na každý program jednání standardní vlády. Předseda vlády nemá možnost, aby si všechny materiály prostudoval. Potřebuje kvalifikovanou radu. A nemůže být slepý a nemůže být v informační nevýhodě vůči ministrům, vůči aparátům jednotlivých ministerstev. Premiér nemůže být loutka. Premiér musí mít schopnost vytvářet si a utvářet si vlastní názor. Proto potřebuje poradce. Čili předpokládám to, že pro každý resort budu mít jednoho klíčového poradce. Pro každou důležitou společenskou oblast. To neznamená, že bychom zvyšovali rozpočet Úřadu vlády. Vejdeme se do toho stávajícího rozpočtu, který Úřad vlády má.

Pochopil jsem správně z toho, že pokud prezident republiky Miloš Zeman odmítne jmenovat některého z kandidátů, jejichž životopisy jste mu dal v pátek, tak ten resort budete dočasně řídit vy?Já myslím, že to je věc, která je možná. To znamená, bylo by tam pověření, pokud jde o řízení příslušného resortu. Já si myslím, že.Jiného kandidáta byste nenavrhoval?Já si myslím, že odmítnutí kandidáta nejmenovat, není důvod pro to, aby nebyla jmenována celá vláda, za prvé. Za druhé já bych nového kandidáta navrhl pouze v případě, že by prezident republiky měl pro odmítnutí kandidáta závažné zákonné nebo ústavní důvody.No ostatní strany krom ČSSD to potvrdily, vy jste potvrdil teď kandidáta na ministra práce a sociálních věcí.My si na to téma ještě zítra s předsedy stran určitě sedneme. Já nepředpokládám nějaké změny, ale nemohu samozřejmě vyloučit, že třeba lidovci nebo ANO ještě s nějakými úpravami přijít mohou. Je to koneckonců jejich věc. Ale zítřek máme jako deadline pro představení konkrétních potenciálních členů vlády. Ale jsou to zatím jenom všechno předběžné návrhy. Skutečné návrhy může předložit až premiér v okamžiku, kdy bude jako premiér označen prezidentem republiky v rámci jeho prvního pokusu. Čili teď se bavíme skutečně jenom velmi, velmi předběžně. Ještě nejednáme v rámci konkrétních ústavních kroků. Ale platí, že koalice bude stát za tím návrhem, který oficiálně předloží prezidentu republiky.

Proto se ptám, že byste automaticky požádal prezidenta o pověření premiéra řízení toho resortu, pokud by.

Pokud by se jednalo o, o jednu nebo, jeden nebo dva případy, tak je to možné, ale pevně věřím, že k takovým komplikacím při vzniku nové vlády nedoje, a že prezident republiky vyhoví návrhu, který mu předloží parlamentní většina.

ČT1

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.