Denní příjem vitamínu E může pomoci zpomalit postup Alzheimerovy nemoci v jejím mírném až středně závažném stadiu. Ukázala to studie amerických lékařů.
foto: Bhutros Iaco / Photl.com
U pacientů s mírnými až středně těžkými příznaky Alezheimerovy choroby, kteří vitamin E jako doplněk stravy užívali dva a čtvrt roku, došlo ke zpomalení projevů choroby ovlivňující jejich každodenní život o 19 procent, tedy téměř o pětinu. V přepočtu na časové období došlo ke zpomalení o půl roku.
Jednalo se o zlepšení u takových činností, jako je nakupování, příprava jídla nebo cestování.
Na studii se podílelo 613 léčených pacientů s Alzheimerovou chorobou. Skupina 152 pacientů užívala denní dávku alfa-tokoferolu, což je jedna z forem vitamínu E, s množstvím účinné látky 2000 MJ (mezinárodních jednotek). Ostatní dostávali buď placebo, nebo memantin (standardní lék), případně kombinaci vitamínu E a memantinu.
Nejlepších výsledků dosahovali pacienti užívající právě alfatokoferol, tedy vitamin E.
„Náklady používání vitamínu E vycházejí levně a tento přípravek zlepšuje funkční výsledky pacientů. Tím se zároveň i snižuje zátěž pečovatelů o tyto postižené zhruba o dvě hodiny denně,“ uvedli vědci pod vedením Maurice Dyskena z Minneapolis VA Health Care System.
Závěry studie potvrzuje i profesor Kenneth Davis, prezident kliniky Mount Sinai v New Yorku. Vitamín E tak bude jako součást terapie nabídnut pacientům s mírnou až středně těžkou formou Alzheimerovy choroby.
Vitamin E se přirozeně vyskytuje v mnoha potravinách : vejce, obohacené cereálie, ovoce, zelené listové zeleniny, maso, ořechy, drůbež a rostlinné oleje.
Avšak Doug Brown, ředitel výzkumu a vývoje Alzheimerovy společnosti ve Velké Británii, varuje, že by si pacienti měli uvědomit, že dávka vitamínu E podávaných v této studii byla výrazně vyšší než horní limit doporučené denní dávky 1500 IU/den a může být škodlivý pro některé z nich.
Studii zveřejnil odborný časopis JAMA.
Přidejte odpověď