Která evropská města se snaží zjednodušit přístup handicapovaným?

K příležitosti evropského dne lidí s postižením (3.12.) vyhlásila evropská komise na slavnostním ceremoniálu v Bruselu 3 vítězná města v prestižním ocenění Access City Award 2014. Česká města však neuspěla.

Tato iniciativa Evropské komise ve spolupráci s Evropským fórem osob s postižením má za cíl povzbudit a ocenit města nad 50 tisíc obyvatel, aby sdílela své zkušenosti a nadále podporovala iniciativy snažící se zlepšit přístupnost postiženým lidem v městském prostředí.

Absolutním vítězem se stal švédský Gothenburg, kterému náleží cena za nejvýznamnější pokrok, který město zaznamenalo ve zjednodušení přístupnosti hendikepovaných a seniorů. Druhou cenu získal Grenoble (Francie) a třetí putuje do Poznaně (Polsko).

V minulých letech se mezi osmi nejlepšími umístila také Olomouc, která se do soutěže přihlásila s projektem Bezbariérová Olomouc a bojovala o ocenění Access city award 2012. Mezi 102 městy z 23 evropských zemí byla nyní zařazena i Praha a Jihlava, v letošním roce však bohužel úspěch nesklidily. Gratulujeme vítězům a přejeme ostatním městům hodně zdaru v nadcházejících ročnících soutěže!

Parlamentnilisty.cz

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.