Kortikoidy – nepřátelé kostí

Flickr.com

Osteoporóza neboli řídnutí kostí není jen nemoc stáří, ale často postihuje i mnohem mladší pacienty, kteří jsou kortikoidy léčení pro systémovou zánětlivou chorobu, jako je revmatoidní artritida, lupus, astma aj.

I když je každý pacient o možných rizicích léčby kortikoidy poučen, a to nejen kvůli potřebné úpravě životosprávy, ale i proto, aby si osteoporózu případně sám ohlídal, skutečnost je jiná. Jen v Česku se odhaduje počet postižených osteoporózou až na 850 000 lidí, převážně žen.

Kortikoidy díky svým jedinečným protizánětlivým účinkům dokáží pomoci i tam, kde jiné léky již selhávají, ale zároveň nad nimi ve vzduchu stále visí hrozba nežádoucích účinků. Mezi výrazná rizika patří hlavně úbytek kostní hmoty, který je způsoben mimo jiné dlouhodobým a mnohdy i doživotním užíváním těchto léků.

Kortikoidy snižují vstřebávání vápníku z tenkého střeva a současně zvyšují jeho vylučování ledvinami. Jsou také příčinou snížené hladiny pohlavních hormonů, což zase vede k dalšímu kostnímu úbytku. K nejrychlejší a největší kostní ztrátě dochází během prvních 12 měsíců po zahájení léčby, kdy také hrozí největší riziko zlomenin krčku stehenní kosti nebo obratlů.

Mladší lidé mají poměrně dobrou šanci, že se osteoporózy, způsobené užíváním kortikoidů, zbaví po vysazení léku. Není však důvod čekat na první nepříjemné příznaky v podobě zlomenin. Velmi opatrní bychom měli být, pokud se v rodině už případ zlomeniny krčku stehenní kosti vyskytl. Je totiž pravděpodobné, že tuto genetickou zátěž si neseme také. Denzitometrické vyšetření kostí, které stanoví hustotu kostní tkáně, je pak užitečným preventivním opatřením. Je to bezbolestné a ukáže nám, jak na tom orientačně jsme.

Než se léčit pro osteoporózu, je lépe včas dbát na prevenci. Základem je dostatečné množství vápníku a vitamínu D. Je potřeba důsledně omezit alkohol i kouření a místo toho věnovat volný čas pravidelnému pohybu, zejména chůzi, protože dostatečná zátěž kostí brání rozvoji osteoporózy.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.