Začne prodej vánočních květin na pomoc dětem

Na 30 tisíc tradičních vánočních květin je letos připraveno na sbírku určenou pro malé pacienty hemato-onkologického oddělení na dětské klinice Fakultní nemocnice v Olomouci. S prodejci vánočních hvězd se budou moci lidé setkat od pondělí např. v Olomouci, Litovli, Velké Bystřici, ale i jinde v Česku.

 

Sbírka má již dlouholetou tradici, koná se už 16 let. Mezi lidmi se setkává s obrovskou solidaritu. Loňský výtěžek činil téměř půldruhého milionu korun, řekla koordinátorka sbírky Eva Dvořáková.

„Původně to byla pouze regionální sbírka, ale začali se ozývat i lidé z jiných koutů země, kteří chtějí projektu pomoci. Vánoční hvězdy už tak dodáváme po celé republice,“ uvedla Dvořáková. Podotkla, že do sbírky se zapojuje na 600 až 700 dobrovolníků. Jsou mezi nimi vyléčené děti a jejich rodiny, ale i zdravotní personál, přátelé Šance – sdružení rodičů a přátel hematologicky a onkologicky nemocných dětí, které sbírku organizuje.

Od pondělí si květinu, která se stala symbolem Vánoc, mohou lidé koupit v Olomouci například v galerii Caesar, na dětské klinice fakultní nemocnice či v tamních obchodních centrech. Prodávat se bude také v lázních Slatinice, či v městském klubu v Litovli.

Podle koordinátorky sbírky lidi neodradila ani krize. „Čekala jsem, kdy nás to postihne. Ale výtěžek nám naopak stále stoupá, nepocítili jsme to. Zřejmě lidé vidí, že peníze zůstávají v regionu, a chápou i jejich účel,“ doplnila Dvořáková.

Výtěžek sbírky putuje na pomoc těžce nemocným dětem a jejich rodinám. Zpříjemňuje jim například prostory dětské onkologie, z peněz se hradí také rekondiční pobyty pro malé pacienty po léčbě, ale pomáhají i rodinám na zaplacení poplatků za pobyt v nemocnicích.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.