Jak bojovat s proleženinami

ilustrační foto: PhotoRack

Hrozba ležících pacientů – proleženiny – jsou velmi nepříjemné a bolestivé onemocnění, jež může komplikovat vlastní léčbu.

Trvalé zčervenání kůže, ale i odumření tkáně svalů a šlach, jež může ve spojení s infekcí vést až k úmrtí. I takové mohou být důsledky dekubitů neboli proleženin, jež vznikají u pacientů dlouhodobě upoutaných na lůžku.

Podle zdravotníků se tomuto problému nelze ani přes veškerá opatření vždy vyhnout. Někdy proleženiny mohou vzniknout i jako důsledek naordinované léčby. Například u pacientů s protézou či po operaci.

Nejdůležitější prevencí je správné a pravidelné polohování. K tomu slouží i nejrůznější polohovací pomůcky, jako válce a klíny či speciální antidekubitní matrace. Existují také dynamické matrace, které přesouváním vzduchu mění tlak pod jednotlivými částmi těla. Těmi nejnáchylnějšími jsou paty, okolí křížové kosti, kyčle, pánev, kolena, kotníky, lopatky či žebra.

Rizikové pacienty je nutné polohovat po dvou hodinách, a to postupně na záda, pravý bok, záda a levý bok. Pokud už dekubit vznikne, používají se k léčbě rozsáhlejší rány moderní vlhké metody. K jejich využívání je na každém oddělení nemocnice vyškolena alespoň jedna sestra. Problém ale nastává v okamžiku, kdy je pacient propuštěn do domácího ošetřování a nemocnice s ním ztratí kontakt. Pacient se pak může vrátit do nemocnice s ještě horším stupněm dekubitu, než s jakým byl propuštěn. Někdy za to může nedostatečná spolupráce mezi agenturou péče a praktickým lékařem. Právě ten totiž může předepsat potřebný zdravotnický materiál, který je při ošetřování pacienta nutný.

Podle celostátních statistik hrozí v Česku vznik proleženin zhruba třiceti procentům pacientů. Na nejzatíženějších pracovištích, jako jsou lůžka následné péče, to může být až 60 procent. Více než třetina pacientů se do rukou lékařů dostává už s proleženinami. Pokud se v nich rozvine infekce, může dojít k celkové sepsi a smrti pacienta. Úmrtnost pacientů s dekubitem je čtyřikrát vyšší než u stejné skupiny pacientů bez proleženiny.

Hojení rány urychluje i správná výživa. Ta by měla být bohatá zejména na bílkoviny. Ty nejkvalitnější se nacházejí ve vejcích. Krom masa jsou ale obsažené také v pečivu, luštěninách či těstovinách.

Co je dekubit Poškození kůže nebo tkání způsobené přímým tlakem nebo třecími silami. Poškození může být rozsahu od trvalého začervenání až po odumřelou tkáň postihující svaly, šlachy a kosti. Nejnáchylnější jsou místa s kostními výběžky pokryté slabou vrstvou kůže, zejména dolní část páteře, hýždě, paty. Proleženiny se tvoří velmi rychle. Dlouhodobé působení tlaku způsobuje poruchy prokrvení dané oblasti a postižená tkáň začne odumírat.

Foto: POLOHOVÁNÍ PACIENTA. V prostorách II. interní kliniky se včera lidé mohli informovat o prevenci vzniku proleženin u nepohyblivých pacientů.

Foto: Deník/Vlastimil Leška

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.