Střelné zbraně v držení nevidomých? V Americe je to možné

Umíte si představit, že by mezi námi chodili nevidomí s nabitou pistolí v batůžku? Že je to nemožné? V americké Iowě už je to dva roky skutečností. A jak je tomu v Česku?

Jistě by se mezi nevidomými našli ti, kteří by rádi vlastnili střelnou zbraň. Možná jen pro pocit, že ji mohou mít a nebo snad i pro jakousi zdánlivou bezpečnost. Někdo by třeba zase určitě rád chodil střílet alespoň na střelnici. Vždyť střelba z elektronické laserové pistole je mezi nevidomými oblíbenou zábavou.

Zatímco u nás pistoli nevidomí vlastnit nemohou, v americkém státě Iowa tomu zákony nebrání. Dokonce se ani neví, kolik zbraní tam mezi nevidomými koluje. Pravdou však zůstává, že i v té nejsvobodnější zemi na světě se o střelných zbraních v rukou nevidomých vedou diskuze.

Do roku 2011 bylo v Iowě naprosto běžné, že zrakově postižení mohli vlastnit střelné zbraně určené na lov. Došlo ale ke změně zákona, díky které se mohou handicapovaní snáze dostat i k pistoli a nosit ji s sebou. „Zrakově postižená osoba může bezpečně nosit zbraň, pokud se tak rozhodne,“ podotýká nevidomý Michael Barber podle listu USA Today.

V ostatních amerických státech to pro nevidomé není tak snadné. Většinou musí doložit třeba řidičákem, že mají schopnost vidění. V Iowě jim ale žádný zákon nemůže zakázat vlastnit a používat střelnou zbraň.

Názory na to, zda slepí lidé mají nosit zbraně, se v Iowě podle listu USA Today liší. Šerif Warren Wethington patří mezi nejurputnější zastánce tohoto práva.

„Pokud budou mít šerifové víc času, aby mohli bránit v držení zbraní zločincům, a nikoliv postiženým lidem, bude jejich čas mnohem produktivnější,“ odbývá šerif kritiky a svou dceru už pilně cvičí ve střelbě, i když ještě nedosáhla věkové hranice jednadvaceti let potřebné pro právo držet střelnou zbraň.

Obavy ze střelných zbraní v držení nevidomých má Patrick Clancy, který vede iowskou školu pro zrakově postižené. Zdůrazňuje, že existuje velká škála lidí, kteří jsou před úřady označeni jako slepí. Tzv. legálně slepí mají zachovány ještě zbytky zraku. Podle něj sice mnohdy i legálně slepý uchazeč o povolení může ovládat zbraň bezpečně, ale celkově má Clancy z toho obavy.

„I když slepí lidé mohou mít téměř všechny zážitky, které život nabízí, některé věci – jako ovládání zbraní – by mohly být výjimkou,“ říká.

Jaké handicapy v ČR vylučují legální držení střelné zbraně?

V ČR jsou pravidla pro možnost vlastnit střelnou zbraň mnohem přísnější. Mezi zrakově postiženými pistoli nemohou vlastnit ti, kteří mají sníženou zrakovou ostrost pod 6/12 na každém oku zvlášť po korekci. Lidé, kteří mají postižené pouze jedno oko mohou vlastnit střelnou zbraň v případě, že na zdravém oku mají zrakovou ostrost 6/6 s korekcí.

Neslyšící mají také omezení. Měli by být schopni hlasově komunikovat na větší vzdálenost než je 6 metrů. Ve sporných případech je nutné udělat podrobné audiologické a vestibulární vyšetření.

Další velkou skupinou handicapovaných, kteří mohou na pistoli zapomenout, jsou epileptici. Ti totiž v případě záchvatu nemohou bezpečně ovládat zbraň. To se týká i všech ostatních, kteří mají nejrůznější nervová onemocnění. Ovšem i zde existují výjimky s lehčími formami epilepsie, u kterých lékař usoudil, že např. i přes svoji nemoc mohou mít řidičský průkaz.

V dnešní době jistě nezanedbatelnou skupinou, která rozhodně nemůže vlastnit střelnou zbraň, jsou duševně postižení. Jedná se o schizofreniky, lidi s nejrůznějšími poruchami osobnosti, ale například i ty, kteří nezvládají ovládat své chování v afektu, řeší situace příliš impulzivně apod.

Možnosti vydání zbrojního průkazu jsou popsány ve vyhlášce č. 493/2002Sb. o posuzování zdravotní způsobilosti k vydání nebo platnosti zbrojního průkazu. Tam jsou vyjmenovány typy chorob a postižení, které vylučují držení střelné zbraně a které jen omezují.

Pokud chce někdo i přes svůj hendikep vlastnit zbraň, musí v takovém případě si vyžádat u lékaře posudek o zdravotní způsobilosti k držení zbrojního průkazu.

Níže uvádíme seznam nemocí, které vylučují nebo omezují vydání zbrojního pasu.

Jiří Marek
invArena

ČÁST I

Nemoci, které vylučují zdravotní způsobilost k vydání zbrojního průkazu skupin A, B

1. organické duševní poruchy včetně poruch symptomatických s výjimkou postencefalitického syndromu,

2. poruchy duševní a poruchy chování způsobené požíváním psychoaktivních látek (vyjma ojedinělé nekomplikované intoxikace),

3. schizofrenie, poruchy schizotypální a poruchy s bludy.

Oddíl 2

Nemoci, které omezují zdravotní způsobilost k vydání zbrojního průkazu skupin A, B

1. postencefalitický syndrom,

2. poruchy duševní a poruchy chování:

a) poruchy duševní a poruchy chování způsobené požíváním psychoaktivních látek (vyjma ojedinělé nekomplikované akutní intoxikace) v anamnéze.

Poznámka: Posouzení eventuální způsobilosti vyžaduje nejméně tříletou abstinenci od ukončení odvykací léčby a je podmíněno posouzením psychiatra i psychologa,

b) afektivní poruchy (poruchy nálady),

c) závažné neurotické, stresové a somatoformní poruchy, úzkostné a fobické poruchy, poruchy přizpůsobení,

d) poruchy osobnosti a chování,

e) závažné syndromy poruch chování spojené s fyziologickými poruchami a somatickými faktory,

f) poruchy v oblasti struktury a dynamiky osobnosti:

fa) poruchy pozornosti u déle trvající zátěže,

fb) poruchy psychomotoriky,

fc) poruchy v oblasti vnímání, myšlení, paměti, rozhodování,

fd) poruchy emocí:

• sklon k patickým úzkostným reakcím,

• nezvládaná agresivita, automutilace, hostilita, destruktivita či nezvládané sebedestruktivní sklony,

• explozivita, impulzivita aj.,

fe) poruchy sociálního přizpůsobení:

• sklon k přestupování norem, předpisů a zákonů,

• opakující se konflikty s autoritami,

• sklon k vyvolávání konfliktů s druhými aj.,

ff) poruchy sebehodnocení: narušené schopnosti přiměřeně hodnotit své tělesné a psychické možnosti (například sebepřeceňování, silácké chování, nadměrný sklon riskovat a předvádět se aj.),

fg) narušená schopnost řídit se v jednání principem reality a předvídat vývoj sociálních situací a důsledků vlastního jednání,

3. organická onemocnění s psychopatologickou symptomatologií,

4. snížená úroveň intelektu,

5. epilepsie, epileptické syndromy nekompenzované nebo částečně kompenzované, tzn. že délka bezzáchvatového období je kratší než 1 rok nebo stav po prvním epileptickém záchvatu, pokud byla nasazena anti-epileptická léčba, po dobu minimálně 1 roku od tohoto záchvatu,

6. nemoci neuvedené v tomto oddílu, které vzhledem ke svému charakteru omezují bezpečné ovládání zbraně a manipulaci se zbraní a střelivem ke sběratelským a sportovním účelům.

ČÁST II
Nemoci, které vylučují nebo omezují zdravotní způsobilost k vydání nebo platnosti zbrojního průkazu skupin C, D a E

Oddíl 1

Nemoci, které vylučují zdravotní způsobilost

1. organické duševní poruchy včetně poruch symptomatických s výjimkou postencefalitického syndromu,

2. poruchy duševní a poruchy chování způsobené požíváním psychoaktivních látek (vyjma ojedinělé nekomplikované akutní intoxikace),

3. schizofrenie, poruchy schizotypální a poruchy s bludy,

4. mentální retardace,

5. systémové atrofie postihující primárně centrální nervovou soustavu,

6. extrapyramidové a pohybové poruchy,

7. degenerativní nemoci nervové soustavy nezařazené výše,

8. epilepsie, epileptické syndromy, kataplexie,

9. snížení zrakové ostrosti pod 6/12 na každém oku zvlášť po korekci,

10. poruchy sluchu znemožňující komunikaci hovorovou řečí na vzdálenost menší než 6 metrů,

11. nemoci vnitřního ucha provázené poruchami rovnováhy.

Oddíl 2

Nemoci, které omezují zdravotní způsobilost

1. postencefalitický syndrom,

2. poruchy duševní a poruchy chování – viz část I oddíl 2 položka 2,

3. organická onemocnění s psychopatologickou symptomatologií,

4. snížená úroveň intelektu,

5. nemoci nervové soustavy:

a) demyelinizující nemoci centrální nervové soustavy,

b) onemocnění, která nesporně vylučují nebo omezují bezpečné ovládání zbraně a manipulaci se zbraní a střelivem:

• onemocnění nervů, nervových kořenů a pletení,

• polyneuropatie a jiné nemoci periferní nervové soustavy,

c) epilepsie, epileptické syndromy nebo stav po epileptickém záchvatu, pokud byla nasazena antiepileptická léčba, po 10 letech od vysazení léčby,

6. nemoci oka a očních adnex:

a) jiné nemoci oka a očních adnex, které nesporně omezují bezpečné ovládání zbraně a manipulaci se zbraní a střelivem,

b) snížení zrakové ostrosti nedosahující snížení zrakové ostrosti podle oddílu 1, přičemž jednookost se připouští, je-li na zbývajícím oku zraková ostrost 6/6 s korekcí,

7. nemoci ucha a bradavkového výběžku:

a) nedoslýchavost,

b) jiná onemocnění ucha, která omezují bezpečné ovládání zbraně a manipulaci se zbraní a střelivem.

Poznámka: Ve sporných případech je nutné podrobné audiologické a vestibulární vyšetření,

8. nemoci svalové a kosterní soustavy a pojivové tkáně ovlivňující funkci horních končetin, nemoci endokrinní a přeměny látek, jakož i další nemoci, které nesporně vylučují nebo omezují bezpečné ovládání zbraně a manipulaci se zbraní a střelivem.

Příloha č. 2 k vyhlášce č. 493/2002 Sb.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.