Poběží 24 hodin v kuse pro postižené. I ti, co běžet nemohou

Život v poklidném lázeňském městečku se o víkendu rozběhne, a to na celých 24 hodin v kuse. Konat se tu bude Františko lázeňská 24hodinovka – sportovně společenský benefiční happening. /ilustrační snímek/

„Akce vznikla před čtyřmi lety jako benefiční běh na oslavu dvacátého výročí 17. listopadu. Začínali jsme na 20 hodinách a za každý další rok přidávali další. Letos se poprvé poběží 24 hodin a poprvé pro obyvatele Domova pro osoby se zdravotním postižením Pata v Hazlově,“ říká Miloš Škorpil, ultra maratonec a ředitel akce.

Proběhnout či projít pro dobrou věc se tu bude moct každý. „Můžou běžet i ti, kteří běhat nemůžou, i lidé na vozíčku. Letos se zúčastní dokonce i jeden nevidomý běžec,“ dodává Lucie Poláková z Vyšší odborné školy Cheb, která je spolu organizátorkou. Poběží i sami obyvatelé Paty.

Na loňský rekord Marka Chlupatého 156 kilometrů za 23 hodin se budou snažit zaútočit i špičkoví ultra maratonci. Účastníci budou moct přispívat buď přímo do oficiálních kasiček, které budou na místě, nebo prostřednictvím takzvaných Paťáků -žetonů se startovními čísly.

„Ty jsme letos zavedli pro snadnější počítání uběhnuté trasy. Běžci si je na startu nakoupí a po každém absolvovaném okruhu 1150 metrů kolem lázeňského parku jeden odhodí,“ vysvětluje Škorpil.

Za každý uběhnutý Paťák tak přibydou na konto 2,40 koruny.

A na co chtějí organizátoři vybrané peníze použít konkrétně?

„Hlavním cílem bylo dopřát lidem na Patě nějaký zážitek. Přišli jsme proto na spolupráci s občanským sdružením Ledovec, které pořádá několikadenní divadelní dílny. Cirkus Paciento, tedy parta klaunů, která má dílny na starosti, přijede na čtyři dny přímo na Patu a zapojí klienty do hraní divadla,“ přibližuje Poláková.

Za Domov Pata v Hazlově se už letos jednou běželo, a to 895 kilometrů. Na trasu ultra běhu z Aše do Košic se Miloš Škorpil vydal na přelomu září a října. Sám svůj běh nakonec skončil už za Prahou po 230 kilometrech.

„Nakonec ale akce nabrala ještě větší rozměr. Těm, kteří se ke mně chtěli po trase na různé etapy přidávat, bylo líto, že by se mnou běh skončil. A tak sami pokračovali dál a doběhli až do Košic,“ popisuje Škorpil. Mezistátní štafetou se tak podařilo získat prvních 12 193 korun na pomoc při začlenění obyvatel domova do běžné společnosti.

Zájemci mohou přispívat na transparentní účet veřejné sbírky 2800479688/2010.

Více informací na www.24beh.cz.

Marie Benetková
Mladá fronta DNES

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.