Pozor na kouř z kuchyňských kamen

Omezení škodlivin, které se v domácnostech v rozvojových zemích uvolňují z kuchyňských kamen, by mohlo zachránit milion životů ročně a pomoci zpomalit globální oteplování. Uvádí se to ve studii, kterou dnes zveřejnila Světová banka.
V rozvojových zemí vaří mnoho lidí na otevřeném ohni. Topí dřevem nebo uhlím, což znamená, že lidé – většinou ženy a děti – jsou vystaveny dýmu, který způsobuje dýchací problémy, srdeční choroby a další obtíže.

„Škody, které způsobí samotný kouř z vaření v uzavřené místnosti, jsou strašlivé – každý rok zemřou čtyři miliony lidí na to, že jsou vystavováni dýmu,“ uvedl prezident SB Jim Yong Kim, jehož cituje agentura Reuters.

„Kdyby se používala kamna s čistějším provozem, tedy kamna, která využívají menší množství paliv nebo čistší paliva, mohlo by to zachránit milion životů,“ tvrdí se ve zprávě o možných účincích v průběhu jednoho roku. V případě velkovýroby by prý taková kamna mohla stát několik dolarů za kus.

Přísnější pravidla pro zplodiny z naftových zařízení by mohla omezit množství uvolňovaných sazí a dalších znečišťujících látek a ročně předejít 340.000 předčasných úmrtí, uvádí se v textu.

Studie vznikla ve spolupráci s mezinárodní organizací pro klima kryosféry (ICCI). Kryosférou se označují taková místa na povrchu planety, kde se voda nachází v pevném skupenství. Zahrnuje například mořský led, ledovce, sníh nebo trvale zmrzlou zem.

Studie požaduje zavedení přísných mezních hodnot pro znečištění metanem a sazemi. Ty se mohou rozprostřít na sněhu a ledu, a uspíšit tak prý tání. Kouř může mít negativní vliv i na růst plodin, přísnější kontrola znečištění by prý tedy mohla podpořit růst úrody.

(7, 1)

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.