Volby 2013: Krása se s KDU-ČSL do parlamentu nedostal

Sázka křesťanských demokratů na šéfa Národní rady zdravotně postižených v Plzeňském kraji příliš nevyšla. Václav Krása se nedostal do poslanecké sněmovny. Přesto však neprohrál…

KDU-ČSL i přes celostátní úspěch v Plzeňském kraji na poslanecký mandát nedosáhne. Svého zástupce v parlamentu nebude mít za Plzeňsko ani šestý Úsvit. Vyplývá to z údajů na www.volby.cz.

Strana KDU-ČSL vedená Václavem Krásou v Plzeňském kraji získala 4.85 % a umístila se tak sedmá za 1.ČSSD,  2.ANO2011,  3.KSČM,  4.TOP09, 5.ODS a 6.Úsvitem.  Toto pořadí kopíruje i celostátní výsledky voleb s tím rozdílem, že KDU-ČSL celostátně získala o něco více hlasů, a to 6.78 % díky tradičně vysoké oblibě této strany v Jihomoravském kraji.

Tři mandáty budou mít v Plzeňském kraji ČSSD a ANO 2011, po dvou KSČM a TOP 09, jeden zbývá na ODS.

Do sněmovny se tak po letech Václav Krása, který vedl lidoveckou kandidátku, nevrátil. KDU-ČSL v Plzeňském kraji nezískala ani jedno křeslo.

Nedá se však říci, že by lídr kandidátky KDU-ČSL v Plzeňském kraji Václav Krása neuspěl. Získal totiž 2 425 preferenčních hlasů, nejvíce ze všech kandidátů křesťanských demokratů. Ani to však na výraznější úspěch strany nestačilo. A otázkou je, zda by se křesťanským demokratům podařilo najít před volbami ještě výraznější osobnost, než je tento již ostřílený a známý politik a manažer.

„Pro mě je důležité to, že se KDU-ČSL vrátila do Poslanecké sněmovny. To byl také můj hlavní úkol, napomoci jejímu návratu. Moji hlavní prioritou nebylo, abych se já osobně dostal do Sněmovny,“ řekl po skončení voleb Krása. Výsledek v Plzeňském kraji považuje za velmi dobrý, v porovnání s volbami v roce 2010 se o sto procent zlepšil. Předpokládá, že s lidovci bude dál spolupracovat, zejména na sociálních tématech.

„Nepochybné je, že bude velmi složité sestavování nějaké funkční vlády, která bude mít jednoznačný směr. Podle toho, jak zatím vypadají výsledky, budou příští vyjednávání nepochybně velmi komplikovaná,“ dodal Krása.

invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.