Stát na rodičích dvojčat ušetří

„Jsem rodič dvojčat, během rodičovské dovolené manželka pobírala stejně peněz jako matka jednoho dítěte. Změní se to někdy, nebo budou rodiče šetřit státu peníze a vše doplácet ze svého? ptá se posluchač Radiožurnálu politiků, včetně Lenky Kohoutové (foto).

Václav KRÁSA, lídr KDU-ČSL v Plzeňském kraji.

lídr kandidátky hnutí Úsvit v Královéhradeckém kraji Jiří Štětina.

Miroslav Opálka, lídr Komunistické strany Čech a Moravy v Moravskoslezském kraji.

Leoš Heger, lídr kandidátky TOP 09 v Královéhradeckém kraji.

František Koníček, dvojka na kandidátce Strany Práv Občanů ve Středočeském kraji, také ministr práce a sociálních věcí v demisi.

Číslo 5 na pražské kandidátce Občanské demokratické strany, to je Lenka Kohoutová.

Pavol Skalka, číslo 13 na kandidátce hnutí ANO ve Zlínském kraji.

Jiří BĚHOUNEK, lídr kandidátky ČSSD v kraji Vysočina:

moderátor Dotaz : „jsem rodič dvojčat, během rodičovské dovolené manželka pobírala stejně peněz jako matka jednoho dítěte, pro stát jsme tedy vychovávali jednoho poplatníka zdarma. Změní se to někdy, nebo budou rodiče více šetřit státu peníze a vše doplácet ze svého?“ Lenka Kohoutová, ODS.

Lenka KOHOUTOVÁ, číslo 5 na pražské kandidátce ODS:
Ono to takhle úplně není. V podstatě …

Pardon, říkáte tomu pánovi, který vám teď tady vylíčil v tom dotazu svoji rodinnou zkušenost, že to tak není?

Lenka KOHOUTOVÁ:
Ne, ne. Je to tak, že samozřejmě vícerčata dostávají menší částky nebo menší dávky, protože maminka je s dítětem doma, nicméně tady se to jedná asi spíš asi o porodném, jestli tomu dobře rozumím. Ne, vychovávají poplatníka zdarma.

KONÍČEK
Ne, ne.

To „ne, ne“ říká vedle vás sedící František Koníček.

Lenka KOHOUTOVÁ:
Takže rodičovské. Takže rodičovská ano, je to stejné nebo je nižší, ale nedomnívám se, že …

Tak je stejná nebo je nižší?

Lenka KOHOUTOVÁ,:
Je 220 tisíc za 4 roky, je to částka, která se domnívám, že je adekvátní.

Je to podle vašeho názoru, paní Kohoutová, tak, že ten, kdo má dvojčata, tak v podstatě šetří státu peníze?

Lenka KOHOUTOVÁ
Nelze říci, že péče o vícerčata je menší nebo méněcenná, nicméně je to jedna rodičovská, a proto jsou to jedny, jeden příspěvek, jeden rodičovský příspěvek.

O ten příspěvek se dělí více dětí?

Lenka KOHOUTOVÁ,
Ano.

František KONÍČEK
No, já nechci polemizovat, ale faktem je to, že u porodného prostě vícerčata to minulá vláda zrušila, jsou tam pouze na dvě děti, na druhé méně. A na zbytek nově narozených dětí stát v rozporu s tím, co bylo kdysi dřív, nedává nic, to je první věc. A druhá věc, pokud jde o ten příspěvek v mateřství, to pochopitelně já považuji za v době, kdy demografická křivka je taková, jaká je, potřebujeme prostě povzbudit natalitu, porodnost, abychom neměli tedy negativní saldo natality a mortality, já toto považuji za naprostý hazard a problém vícerčat a více dětí je třeba přenastavit opravdu jako v podpoře natality, porodnosti a mladých rodin. Toto není zbytečný náklad státu, toto je to, že je to lepší investice, než cokoliv jiného. To je přesně ono, když se šetří na špatných místech …

pane Koníčku, co jinými slovy říkáte, říkáte, že kdybyste na to měli vliv po volbách, tak byste ten systém změnili tak, že by ten daný příspěvek byl například u dvojčat prostě dvojnásobně od příspěvku na jedno dítě?

František KONÍČEK,
Tak v momentě, kdy si vezmete například dávky státní sociální podpory, tak jako s gradací počtu lidí, kde máte počet dětí, je tam degresivní sazba se zvyšujícím se počtem dětí, čili stejný způsob, stejnou metodiku lze uplatnit u více dětí, které jsou v příspěvku, v příspěvku na mateřství. Nemusí to být stejná absolutní částka, protože tam určitá synergie je, ale je to úplně stejná jako u jiných dávek, kde tady tohle to je běžně známo a je to součástí algoritmu výpočtu dávek.

Leoš Heger, TOP 09. Co vy byste odpověděl ?

Leoš HEGER:
Tak já si myslím, že to tady bylo vysvětleno, že jestliže to je rodičovská dovolená, tak tam to je prostě rodičovská dovolená jako volno pro toho jednoho člověka, aby podpořil to malé dítě a jestli je jedno nebo dvě, je teda v tomto případě momentálně z hlediska podněcování k vyšší natalitě neutrální, ale samozřejmě, pokud jde o ten sociální příplatek …

Teď jsem úplně nerozuměl, pane Hegere, co jste to vlastně řekl.

Leoš HEGER,:
Dobře, tak já to řeknu z hlediska medicínského, dokonce vícečetná těhotenství jsou riziková a tam, kde my jsme to ovlivnit při dětech narozených ze zkumavky, tak jsme zvýhodnili naopak to, aby platby byly za ty …

Počkejte, tak se, pane Hegere, přece se dá předpokládat, že sem tam se narodí dvojče dokonce i přirozenou cestou?

Leoš HEGER:
Ano, to samozřejmě tam to riziko není tak velké, ale u těch umělých těhotenství to riziko, že se narodí dítě nezralé a případně poškozené je obrovské.

Jinak si myslím, že sociální příspěvek tam, kde se to odvíjí od počtu dětí, tak tam se už potom, jestliže ta rodina projde tím testem na nízké příjmy, tak tam samozřejmě ty děti se počítají obě.

Tak Jiří Štětina, hnutí Úsvit. Vy byste odpověděl?

Jiří ŠTĚTINA:
Vy jsme mi teď dlouho nedal slovo, tak já bych jenom 2 minuty. Já bych řekl 2 zásadní věci, my říkáme, že mít děti se musí vyplatit státu, samozřejmě už to říkal zde pan ministr, protože víme, jak bude stárnout naše tedy populace a …

mít děti se musí vyplatit státu?

Jiří ŠTĚTINA:
No, samozřejmě, protože ty děti, který se dneska narodí a když jich bude víc, tak ty děti budou samozřejmě vydělávat …

No, to já této logice rozumím a co si z toho mají vzít voliči, kteří se rozhodují, jestli mají nebo nemají mít dítě třeba?

Jiří ŠTĚTINA,
A to je to druhé, co tady chci říct právě, já tady chci citovat to, co říká zákon, přídavek na dítě – nárok na přídavek na dítě vzniká, jestliže čistý příjem rodiny nepřesáhne 2,4 násobek životního minima, to je 7,5 tisíce 36 korun, 7536 korun, je to málo samozřejmě. Když je situace, že se jedná tedy o dvojčata nebo dejme tomu o trojčata, tak samozřejmě je tam jedno porodné, ale rozhodně by ta matka nebo ta rodina by měla dostávat přiměřeně to znamená na 2 nebo na 3 děti. To znamená, že se musí zvýšit, musí se ty přídavky na dítě zvýšit, a to bychom samozřejmě plně podporovali.

 za KSČM Miroslav Opálka. Souhlasíte?

Miroslav OPÁLKA,
Já musím říct, že my to směšujeme spoustu různých dávek.

No, to směšujete možná vy, pan Polanecký ten dotaz dal docela jasně.

Miroslav OPÁLKA,
Ano, takže pan Polanecký se ptá na rodičovskou dovolenou, což je náhrada mzdy. To znamená po mateřské dovolené nastupuje na rodičovskou dovolenou a je to náhrada mzdy, to znamená že ani v tom zaměstnání by neměl na 2 děti, prostě je to na toho jednoho rodiče těch 220 tisíc podle toho, na jak dlouho si to vybere. Pokud jde o sociální situaci, žel plošné dětské přídavky byly zrušeny, tak každé dítě má samozřejmě nárok, tam je to podle počtu a potom je tam samozřejmě v rámci státní sociální podpory podpora v hmotné nouzi, pokud by ta rodina byla v nějaké nouzi. Takže musíme rozdělit, že rodičovská dovolená není sociální dávka, je to náhrada mzdy.

 Ještě Pavol Skalka za hnutí ANO.

Pavol SKALKA,:
Chci něco říct, myslím si, že tam kde otec v té rodině pracuje, tak určitě výhodnější a vhodnější a jsou proto příklady v cizině, je potom lepší daňově zvýhodnit tu rodinu, a to bude to, co bude podporovat skutečně i ten stát, a to budou ty děti, který budou pro ten stát ten přínos.

podle pořadu Radiožurnálu zaznamenala invArena

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.