O účast ve volbách je zájem v domovech pro seniory i v nemocnicích

Tradičně největší zájem o účast v předčasných parlamentních volbách je v domovech pro seniory, v nemocnicích následné péče a geriatrických centrech. Volit si přejí i lázeňští hosté.

 

Naproti tomu v nemocnicích akutní péče je vždy zájem menší. Seznam voličů se totiž uzavírá pár dní před volbami, v době voleb tak už řada pacientů je propuštěna a ti, kteří byli nově přijati, už dopsáni být nemohou.

Minimální zájem volit mají např. pacienti Karlovarské krajské nemocnice a.s., z 252 pacientů nemocnice v Karlových Varech jich chce volit deset, s nimi i jeden lékař, z 226 pacientů nemocnice v Chebu chtěl volit jeden, byl ale už propuštěn domů, kde také odvolí.

Téměř všichni, kdo volit mohou, chtějí volit v pražském Domově pro seniory Háje. Z 220 obyvatel žije v domově 112 trvale a jsou ve stálém seznamu voličů. Na zvláštním seznamu je 60 obyvatel, ostatním znemožňuje rozhodování většinou demence. Chodící obyvatelé přijdou do volební místnosti, ostatní obejde volební komise.

„Když se otevře volební místnost, přicházejí obyvatelé ve slavnostní náladě, pánové v oblecích, dámy ve svátečních šatech. Mají zakořeněno, že jít volit je jejich demokratická povinnost. I naše nejstarší obyvatelka, 102-letá dáma, už se ptala, zda na ni nezapomeneme,“ řekla vedoucí sociálně aktivizačního programu Gita Ruthová.

S vyřízením voličských průkazů pomohl pacientům personál například ve Fakultní nemocnici Olomouc, kde chce volit zhruba 150 pacientů. Volební komise projde nemocnici a zavítá i na jednotku intenzivní péče hemato-onkologické kliniky, kde leží pacienti po transplantaci kostní dřeně. Členové komise si budou muset před vstupem na pokoj obléct sterilní prádlo a roušky, aby pacienty s oslabenou imunitou neohrozili infekcí.

Zhruba stejný zájem jako v předchozích volbách je například v pražské nemocnici Na Bulovce s tisícovkou lůžek, kde je podle mluvčího Martina Šalka ve zvláštním seznamu 118 pacientů, nejvíc z ortopedie, 30, a z chirurgie 18. Zapsat se mohli i zaměstnanci, kteří v době voleb budou ve službě, nebo si mohli vyřídit voličský průkaz. V prezidentských volbách letos v lednu volilo v nemocnici v prvním kole 99 pacientů, ve druhém 131.

V plzeňské fakultní nemocnici projevilo podle mluvčí Gabriely Levorové zájem o účast ve volbách 94 pacientů, další prý přijdou s voličským průkazem. Při prezidentských volbách hlasovalo v nemocnici 150 pacientů. V nemocnicích spravovaných Plzeňským krajem to podle mluvčího holdingu Jiřího Kokošky zatím vypadá na účast zhruba o 30 procent nižší než při prezidentských volbách. „Například v rokycanské nemocnici mělo zájem o volbu prezidenta v prvním kole 26 pacientů, ve druhém kole 17, nyní zatím sedm,“ řekl.

Ve většině nemocnic mají pacienti zájem zhruba stejný jako v posledních parlamentních volbách, platí to i pro nemocnice v Českých Budějovicích, Liberci, Ostravě-Vítkovicích nebo České Lípě, v níž se podle mluvčího Petra Pokorného zapsali do voličských seznamů také lidé, kteří mají na období voleb naplánovanou operaci, třeba kyčle. Pokud se nezapsali a ani si nevyřídili předem voličský průkaz, volit nemohou, zákon to neumožňuje, shrnula mluvčí jablonecké nemocnice

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.