Zemřela holčička, kvůli níž v Bosně v létě vypukly demonstrace

Vážně nemocná bosenská holčička, která nemohla kvůli byrokratickým průtahům v létě odcestovat na léčení do zahraničí, dnes zemřela. Kvůli neschopnosti parlamentu schválit potřebný zákon se v této balkánské zemi v červnu a červenci konaly velké protesty.

Informovala o tom sarajevská média.

Podstatou problému bylo, že se poslanci nedokázali dohodnout na novele zákona o přidělování rodných čísel novorozencům. Bez těchto čísel přitom žádné nově narozené dítě nemohlo dostat doklady potřebné k vycestování za hranice, a to ani v naléhavých případech.

Záležitost se táhla od února, kdy ústavní soud zmíněný zákon zrušil s poukazem na nutnost upravit názvy některých správních celků. Poslanci se pak nebyli s to dohodnout na potřebných dodatcích. Srbští zástupci mimo jiné požadovali, aby rodná čísla zaznamenávala i místo narození, je-li v Republice srbské (RS) nebo v muslimsko-chorvatské Federaci Bosny a Hercegoviny (FBaH).

Bosna je od skončení války v roce 1995 na základě daytonské mírové dohody rozdělena na dva výrazně autonomní a silně etnicky rozdělené celky – RS a FBaH.

Trpělivost s handrkováním v parlamentu ohrožujícím životy novorozenců veřejnosti došla kvůli případu několikaměsíční Belminy Ibriševičové. Holčička se narodila s vážným imunologickým onemocněním a bylo nutné, aby neprodleně odjela do zahraničí k transplantaci kostní dřeně. Vzhledem k tomu, že nemohla dostat pas, museli rodiče čekat. Když se tato informace dostala na veřejnost, vypukly v Sarajevu a posléze i v dalších částech země bouřlivé demonstrace.

Protesty pak přiměly centrální vládu, aby přijala dočasné opatření týkající se přidělování rodných čísel. Až na základě toho mohla Belmina s rodiči odjet na operaci do Německa. Zákrok, který byl proveden v červenci, byl sice úspěšný, v září však nastaly komplikace a nakonec Belmině selhaly plíce.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.