Stáří má různé tváře

Jak vypadá stáří v různých zemích na různých kontinentech? Je třeba pociťovat strach? A čeho se bojí lidé, kteří od něj stojí jen krůček?

Fotoreportéři agentury AP oslovili některé z nich a zeptali se, čeho se na přicházejícím stáří nejvíce obávají a s čím mají v jejich zemi staří lidé nejčastěji problémy. Odpovídali lidé v Indii, v Peru i v USA či Německu.

Mahmoud Hussein (Egypt) Pětasedmdesátiletý Mahmoud žije na severu Káhiry. „Bojím se, že mě zradí moje děti. Že mě vykopnou z domu a já zemřu v osamění. V Egyptě neexistuje zdravotní pojištění a důchod, tak jak je zvykem v civilizovaných zemích.

Nissim Pinto (Izrael) „Nebojím se ničeho. Jen opravdu nevím, jak pokračovat dál tak jako uplynulých 80 let. Nemám rád, když se ke mně ostatní chovají, jako bych byl starý, pouštějí mě ve frontě v obchodě. Připomínají mi tak, že bych se měl cítit stár,“ říká Nissim.

Richard Hardick (USA) Čtyřiasedmdesátiletý Richard má na sobě neoprenový oblek, právě totiž surfoval v San Diegu. „Nebojím se stáří. Surfuju, lovím ryby na Aljašce, vyučuji ve škole. Jsem věřící, augustinián. Přijal jsem slib chudoby, čistoty a poslušnosti. Nebojím se ničeho.“

Pedro Vega Yucra (Peru) „Nemám půdu, na níž bych mohl pracovat, takže ani žádné peníze. Jsem sám. Mé tři děti se odstěhovaly daleko, žena zemřela už před lety. Nejvíce se bojím, že jednoho dne nebudu mít co jíst. Na venkově staří lidé umírají, aniž by si toho kdokoliv všiml.“

Sandra S. Harrisová (USA) „Nejvíce se bojím, že přijdu o svou paměť. Děsí mě tolik případů Alzheimerovy nemoci. Je pro mě obtížné přijmout, že stárnu, že jsou na tom jiní lidé lépe a mají tak přede mnou výhodu,“ říká šestasedmdesátiletá Sandra.

Amadou Mbaye (Senegal) „Bůh mi umožnil dožít se čtyřiasedmdesáti let. Za to mu musím stále děkovat. Jediné, co mi dělá starosti, je budoucnost našich dětí. Život je příliš drahý, nezaměstnanost příliš veliká, zdraví je ošidné.“

Ingrid Foersterová (Německo) „Nejvíce se bojím, že ztratím svou mentální i fyzickou nezávislost a neobejdu se bez asistence zdravotníka. Největší problém u nás je, že staří lidé vedou samotářský život,“ říká dvaaosmdesátiletá Ingrid.

Hamid Mohammed (Indie) Pětašedesátiletý Mohammed z Nového Dillí má šest dcer, tři z nich už provdané. „Strašně se bojím té absolutní chudoby, která postihne mou rodinu, pokud já jako jediný vydělávající člen ztratím práci řidiče rikši. Stáří lidé v Indii jsou zcela závislí na svých potomcích.“

Mladá fronta Dnes

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.