Ač jel podle předpisů, zmrzačil chlapce. Zaplatí za to 630 tisíc

Letos v lednu vjel David Mergl do skupiny dětí, které se v Krupce právě vracely z kina. Po nárazu byl jeden z chlapců tak zraněný, že mu lékaři museli amputovat obě nohy. Za to řidič dostal osmnáctiměsíční podmínku.

„To není žádný trest,“ reagovala matka zraněného chlapce. „Představovala jsem si trest, jaký dostal náš Pepíček.

Ten to má na doživotí a obžalovaný žije dál jako dosud,“ dodala. Její syn je nyní v lázních a čeká na protézy.

K neštěstí došlo večer 21. ledna. Tehdy ještě 19letý Mergl dostal v levotočivé zatáčce pokryté čerstvě napadaným sněhem smyk a vjel do skupiny chlapců. Jel povolenou padesátkou. Jenže podle znalce byla v tu chvíli nejvyšší bezpečná rychlost na projetí zatáčkou 41 kilometrů v hodině. Každá pneumatika navíc měla jiný dezén, to ale podle znalce nemělo na nehodu vliv.

Dnes už dvacetiletý Mergl po nehodě nabízel rodině 100 tisíc korun. Když je rodina odmítla, poslal je na účet zřízený na chlapcovu pomoc. Po včerejším rozsudku bude muset zaplatit ještě 530 tisíc za chlapcovo léčení a 106 tisíc za jeho újmu.

Rodina navíc vyčíslila za doživotní ztížené uplatnění v životě i práci odškodnění 10 milionů, které chce po pojišťovně, kde měl řidič uzavřené povinné ručení.

Merglovi hrozilo za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti původně až osmileté vězení. Dostal 18měsíční podmínku odloženou na zkušební dobu tří let a čtyřletý zákaz řízení. „Podmíněný trest povede k vaší nápravě.

Větším trestem vám bude vaše svědomí a vědomí, co jste spáchal,“ poznamenal teplický soudce Martin Parolek s tím, že se řidič nemá po uplynutí poloviny doby zákazu řízení pokoušet o prominutí zbytku.

„Nevyhovím, to vám říkám předem, dva roky zákazu řízení mi přijdou málo,“ dodal. Mladík trest přijal. „Byl jsem smířený s jakýmkoli rozsudkem,“ pronesl.

Mladá fronta DNES

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.