CzechMed: Pacienti, hlídejte pojišťovnu, dožadujte se svých nároků!

zdravotní potreby

Všeobecná zdravotní pojišťovna zahájila rozsáhlou revizi zdravotních prostředků, které platí. Firmy, které zdravotnické prostředky dodávají,  se ale bojí, že některé produkty by mohly být z úhrad zdravotní pojišťovnou vyřazeny. Vyzývají pacienty, aby sledovali, zda některé hrazené výrobky nemizí.

CzechMed upozorňuje na praxi Všeobecné zdravotní pojišťovny, která zasahuje do rozsahu úhrad zdravotnických prostředků. Stalo se tak již začátkem roku v oblasti inkontinenčních a stomických pomůcek. Nyní jde podle Czechmedu o to, aby se tato praxe neopakovala.

Po seskupení výrobků do kategorií, může VZP v konkrétní kategorii považovat výrobky za „plně zaměnitelné“. Následně pak hrozí riziko, že jednostranně rozhodne o úhradě jen prvního, druhého či třetího nejlevnějšího výrobku. Ale přitom vůbec nikdo neví, zda plná zaměnitelnost je stanovena správně.

„Máme dobrý důvod se domnívat, že po sesypání všech výrobků do příslušných kategorií může nastat situace, kdy si někdo v tmavé komůrce vezme dva či tři nejlevnější výrobky v kategorii a prohlásí, že úhrada je do této výše. Ostatní budou muset odejít z trhu, anebo zlevnit na stanovenou úroveň úhrady,“ tvrdí šéf asociace CzechMed Miroslav Palát.

VZP výše uvedené kroky obhajuje tím, že dodavatelé nakonec vždy zlevní. Ale ve skutečnosti se jedná o „zlevnění“ v tísni, aby se vůbec na trhu mohli udržet.

O čem však VZP podle Czechmedu mlčí je, jakým způsobem naplňuje druhou půlku věty z citovaného odstavce §15 zákona 48/1997 Sb. a sice: „…zdravotnického prostředku v provedení nejméně ekonomicky náročném V ZÁVISLOSTI NA MÍŘE A ROZSAHU ZDRAVOTNÍHO POSTIŽENÍ.“ Tedy, zákon předpokládá, že nejméně ekonomicky náročná varianta nemusí být ta nejlevnější. Je vždy zapotřebí mít na paměti zdravotní postižení konkrétního pacienta a my k tomu ještě uvádíme, že kritéria pro hrazení prostředků z veřejného zdravotního pojištění nemohou omezovat volbu lékaře, který jediný je schopen rozhodnout, co je pro „jeho“ pacienta, to nejlepší. Tedy, který prostředek je vhodný s ohledem na rozsah zdravotního postižení.

Přitom použití nejlevnějších výrobků paradoxně často znamená naopak zvýšení celkových nákladů léčby, protože nejsou dostatečně zohledněny míra a rozsah zdravotního postižení a mohou znamenat další komplikace a náklady na léčbu. Zdravotní pojišťovna se svými postupy zcela míjí smyslu ustanovení zákona, jak je uvedeno výše.

Může se stát, že některé výrobky přestane pojišťovna hradit.

„Pacienty musíme upozornit, že je potřeba – cestou zájmových sdružení a pacientských organizací – sledovat, zda-li se v portfoliu hrazených výrobků neztrácí či nemění položky. Je třeba se mít na pozoru a nevěřit báchorkám o tom, „že přece určitě jeden plně hrazený výrobek pro danou kategorii najdou“. Dodavatelé léčiv i pacienti by mohli vyprávět. Zákon stanovuje nárok a pacienti se o něj musí přihlásit!“ vyzývá Czechmed.

V případě, že nastane situace, kdy se VZP jednostranně rozhodne „vyzobávat“ z výrobků obsažených v číselníku pouze ty, co eufemisticky označuje „v provedení ekonomicky nejméně náročném“, připravuje asociace CzechMed právní kroky.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.