Senát chce zrušit zdravotnické poplatky

parlament sněmovna poslanci

Senát bude podporovat úplné zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví. Horní komora, v níž má většinu levice, to  uvedla k petici České lékařské komory za zachování kvalitního zdravotnictví.

Senát se také postavil proti snižování veřejných výdajů na zdravotnictví a žádá revizi úhrad léčiv, především doplatků.

„Regulační poplatky nesplňují deklarovaný záměr. Senát bude proto při projednávání novel zákonů podporovat úplné zrušení poplatků,“ stojí v usnesení, které navrhl už v srpnu zdravotnický výbor horní komory. Píše se v něm také o potřebě revize indikačních seznamů pro lázeňskou léčbu i nutnosti zvýšit platby za státní pojištěnce.

O zvýšení těchto plateb o 4,7 miliardy korun ročně bude Senát rozhodovat na návrh úřednické vlády v demisi ve čtvrtek. Patrně je schválí.

Petice pochází z první poloviny roku, tedy z doby vlády koaliční vlády Petra Nečase (ODS). Podepsalo ji podle prezidenta ČLK Milana Kubka 131.000 lidí.

„Změnilo se klima, je zde dobrá vůle. Ale ta sama o sobě nestačí,“ podotkl Kubek. Podle něho potíže trvají a je nutné je řešit. Místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD) a Jan Žaloudík (za ČSSD) poukazovali na to, petice bude aktuální. „Petici si dejme na viditelné místo, když se bude sestavovat vládní prohlášení,“ řekla Gajdůšková.

Signatáři petice nesouhlasí se snižováním veřejných výdajů na zdravotnictví. Nechtějí platit stále více za údajně předražené léky a mají obavu, že pokud by o všem rozhodovaly zdravotní pojišťovny, jak to plánoval exministr Leoš Heger (TOP 09), budou muset k lékaři nebo do nemocnice cestovat zbytečně daleko.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.