Aby senioři mohli zůstat doma

ilustrační foto: Fred W. Baker III / Flickr.com

Paní Marie (93) je zvláštní případ. Chce odejít do domova pro seniory, protože se domnívá, že je svému okolí na obtíž, a tak by mu chtěla ulehčit. Jenže zbytek rodiny jí v tom brání. S paní Olgou žije 62letá snacha Anna, která o ni pečuje. Anna však vyučuje na vysoké škole a vedle toho se často stará o svá vnoučata. Volného času tedy nemá nazbyt. A to má rodina paní Olgy výhodu v tom, že je široce rozvětvená a veškeré příbuzenstvo žije v jednom městě. I tak je to často náročné.

Většině seniorů z různých důvodů nezbývá než zvolit ústavní péči. Přitom podle některých odhadů až devět z deseti seniorů chce dožít doma v přirozeném prostředí, ale ve skutečnosti jich stejně tolik končí životní pouť v ústavech. Existuje však několik projektů, které mají napomáhat tomu, aby senioři nemuseli opouštět své domovy.
Jedním z nich je Žít déle doma spolku Život 90, nebo on-line poradna www.pecujdoma.cz Diakonie Českobratrské církve evangelické. Obě organizace nabízejí nejen poradní služby, ale i mnoho dalšího. Na serveru pecujdoma.cz jsou základní informace pro začínající pečovatele a nabídka kurzů. Pomoc zde mohou hledat i lidé, kteří už se cítí vyčerpaní. Pečovatelé mohou mít po mnoha letech problémy sami se sebou, jsou vyhořelí. Musí pečovat taky o sebe, mnohdy i o rodinu a taky vědět, že existují odlehčovací služby, v jejichž rámci mohou dát svého příbuzného, o kterého pečují třeba do denního stacionáře.

Většina dnešní společnosti nežije v klasických rodinách, obecně je pociťována menší závaznost a manželských a rodinných svazků. V důsledku toho do budoucna hrozí, že bude málo rodinných pečovatelů.
Dlouhodobá péče o staré osoby v rodině se týká nejčastěji pečujících žen, znamená pro ně fyzickou námahu, která je značná. Dlouhodobým stresem a společenskou izolovaností však mohou vzniknout i psychické poruchy, které mohou být ještě výraznější.

Nejvíce problémů kolem péče o blízké se týká padesátníků. Padesátníci čelí na trhu práce kvůli věku diskriminaci, navíc často mají potíže právě kvůli zajišťování péče o staršího blízkého. Na pomoc této skupině se zaměřuje obecně prospěšná společnost Alternativa 50+ (alternativaplus. cz).
Přispět může i Úřad práce, který na místa se zkrácenými pracovními úvazky poskytuje firmám příspěvek. Alternativa 50+ rovněž nabízí poradenství lidem, kteří se kvůli věku stali obětí diskriminace anebo si nevědí rady se závislou osobou.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.