Byrokracie při vyřízení domácí péče o postiženého

ilustrační foto: Flickr.com

Stále více lidí chce podle reportáže TV Prima pomoci Lence, jež ochrnula poté, co ji na silnici srazil rychle jedoucí motorkář.  Rodina shání peníze na to, aby nemocná žena neskončila v ústavu a mohla žít doma. Přitom ale naráží na mnoho překážek sociálního systému.

 

Podle rodiny trvá neskutečně dlouho, než se vyřídí příspěvky. Na problém se proto FTV Prima ptala politiků v našem pořadu Partie.

Jakoby nestačilo, že Lenka skončila po nehodě připoutaná lůžku. Nemůže mluvit, nemůže se hýbat, její rodina se o ni chce postarat, chtějí ji dostat domů. Jenže to, co všechno musí absolvovat, je až k neuvěření. Hodiny, dny a týdny papírování, shánění peněz, stát jim rozhodně nic ani trochu neulehčí.

Marcela KOHOUTKOVÁ, :
Takový štos papírů neuvěřitelně, co všechno musím absolvovat. To je například psychologické vyšetření, psychiatrické, sociálka, objednání domácí plicní ventilace.

Pokud by se měla Lenčina maminka spoléhat jen na náš sociální systém, musela by čekat, čekat a zase jen čekat. To, že nechce, aby její dcera skončila v ústavu nakonec bude největší boj, jaký je čeká. A stát?

Marcela KOHOUTKOVÁ, :
Místo aby vlastně nám, to znamená příbuzným, tady těhle těch lidí jako je Lenka, nemocných v tomhle tom stavu jakýmkoliv způsobem pomohl, aby nám to zjednodušil, tak neustále se jenom setkávám s byrokracií.

Podobným nekončícím martyriem si prochází všechny rodiny, které se o své nemocné příbuzné chtějí postarat. Konkrétní radu nedostanou ani od našich možná budoucích poslanců. Na vině je prý špatný systém.

Václav KRÁSA, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením /nestr. za KDU-ČSL/:
Ten systém takto funguje a teď je potřeba dosáhnout rychlejšího řešení toho problému. Člověk musí být hodně hlasitý, aby si toho někdo všiml a začal konečně pracovat tak, jak má.

Radek AUGUSTIN, šéf Úřadu vlády /SPOZ/:
Jedině tou zvýšenou aktivitou těch jeho blízkých a domáhání se vlastních práv můžeme. Žádným zázračným mávnutím kouzelného proutku to žádný politik neudělá.

V Partii se ale oba kandidáti shodli na jednom. Takhle to u nás vypadat nemá a je potřeba s tím něco udělat. Pomoct by prý mohlo například pojištění na dlouhodobou péči.

Václav KRÁSA:
My prosazujeme to, aby tam byla domácí péče. Ale k tomu musí ten systém umět rychle reagovat a k tomu by mělo sloužit to, co existuje v Rakousku a nebo v Německu a to je pojištění na dlouhodobou péči.

Radek AUGUSTIN
Já bych systémově doporučoval zákon o ucelené rehabilitace zdravotně postižených, který by snad mohl překonat ten nešťastný rezortismus.

Změnit celý systém bude stát ale hlavně jedno, čas. Do té doby si tak Lenčina maminka musí poradit po svém. Třeba tak, že už nečeká na pomoc od státu, ale zkouší ji najít u lidí na sociálních sítích. Ti jsou její největší nadějí, že nakonec dostane Lenku domů.

podle reportáže Prima FTV zaznamenala invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.