Příspěvek na péči zkrátili o polovinu

Se současným systémem, který nastavuje výši příspěvků pro postižené a pro osoby, které o ně pečují, se potýká stále více českých rodin. Jednou z nich jsou i Hálovi, kteří již proti rozhodnutí úřadu  podali odvolání.

 

Stav jejich syna, který je postižený od narození se alespoň podle nového tabulkového systému zázračně zlepšil. Zatímco v praxi se rozsah péče o postiženého syna nezměnil, příspěvek na něj se rodině snížil o celou polovinu.

Když se Haně Hálové narodil syn Michal, byla šťastná. Pak se ale objevily komplikace se srdcem a chlapec musel na operaci. Po ní zůstal postižený. I přesto se žena rozhodla o své dítě postarat.

Hana HÁLOVÁ, matka postiženého Míši:“Míša se počůrá, třeba se mu stane, že. Tak musím jít, musím ho osprchovat.“

Ilona HÁLOVÁ, sestra postiženého Míši:“My musíme pomáhat mamce s tou péčí o něj, protože to je fakt neustálá práce. Ta mamka má volno akorát když Míša jde večer spát.“

Paní Hana je tak odkázaná na finanční pomoc státu. Do práce za daných okolností jít rozhodně nemůže. Jenže zatím co doposud pobírala příspěvek na péči ve výši 8 tisíc korun, nově dostane už jen polovinu. Takový skok je už veliký problém.

matka postiženého Míši:“Najednou spadnu na 4 tisíce. Když se starám o člověka, nechci ho dát do ústavu, starám se o někoho 24 hodin non-stop, ta péče je nepřetržitá. A tohle mě uráží, mě to ponižuje.“

Podle nového posudku České správy sociálního zabezpečení je totiž Michal schopný vykonávat pět základních potřeb, komunikaci, oblékání, tělesnou hygienu, výkon fyziologické potřeby a péči o domácnost. Tím pádem se přeřazuje ze třetího stupně postižení na stupeň II. Úřad práce má tak jasné pokyny.

Leona GONDEKOVÁ, metodička pro zdravotně postižené, ÚP Ústí nad Labem:“Naše pracovnice dostávají lékařský posudek od České správy sociálního zabezpečení, kde je výsledek toho zdravotního stavu.“

Jana BURAŇOVÁ, mluvčí ČSSZ:“Od 1. ledna 2012 platí nový systém způsobu posuzování zdravotního stavu. Hlavním posudkovým kritériem při posuzování závislosti je schopnost zvládat základní životní potřeby.“

Jinými slovy, kdo byl dříve prakticky neschopný samostatného života, je teď podle tohoto systému téměř soběstačný. Hálovi už podali odvolání a jak to vypadá, mají šanci zvrátit původní rozhodnutí. Pomoct by mohla do budoucna novela zákona, která počítá s upřesněním okruhu oprávněných o příspěvek na péči. Platit by mohla od roku 2015.

podle reportáže Prima FTV zaznamenala invArena.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.