Je jí osmdesát a musí se starat o nemocnou dceru

Příběh osmdesátileté ženy, která je po třech infarktech a mozkové mrtvici. Růžena Kurelová se přitom musí starat o svou dceru, která je těžce nemocná, léčí se s rakovinou, má epilepsii a trpí depresemi. Na živobytí nemají peníze.

 

Měsíčně oběma ženám z důchodu osmdesátileté ženy zbyde pár stovek korun a stát jim víc nepřidá.

Čtyřiceti sedmileté vdově Jaroslavě Kurelové našli lékaři před dvěma lety zhoubný nádor. Po chemoterapiích a ozařování se paní Jaroslavu podařilo zachránit.

Jaroslava KURELOVÁ,“Měla jsem ji pod játrama velkou jako pěst.“

Jaroslava jezdí k lékařům na kontroly a momentálně ji netrápí ani tolik rakovina jako spíše to, že je plně odkázaná na svou matku. Té je téměř 80 let a žijí jen z jejího důchodu.

Růžena KURELOVÁ, matka Jaroslavy:“Přes 12 tisíc beru důchod, z toho musím koupit léky.“

A kolik jí zbyde peněz na měsíc na jídlo? Růžena KURELOVÁ tvrdí, že někdy dvě stovky, někdy taky pár korun.

Paní Jaroslava si zažádala o invalidní důchod. Ten by podle lékařských posudků mohla dostat. Trpí invaliditou třetího stupně.

Jaroslav KURELOVÁ:“Ten mi nepřiznali, že nemám 5 let odpracováno.

Nikdy totiž nepracovala na plný úvazek, starala se sama o nemocného syna, kterému musela být k dispozici. A tak vydělávala alespoň na brigádách.

Další žádost, kterou podala, byla žádost o dávky v hmotné nouzi. Ty dopadly stejně jako důchod.

Jaroslava KURELOVÁ:“Přišlo rozhodnutí, že zamítají, že maminka má vyšší důchod, takže ta mě může prý živit až do smrti.“

S financemi pomáhají paní Jaroslavě tři sestry. Další dvě už zemřely, na rakovinu. Jaroslava a Růžena teď doufají, že se zákeřná nemoc nevrátí. A někdo jim pomůže i s penězi.

podle reportáže televize Nova zaznamenala invArena.

2 komentáře

  1. A zažádala si paní o příspěvek na bydlení? na ten by měla nárok, pokud by náklady na bydlení přesáhly tuším 30% celkových příjmů. Potom by jí určitě zbylo na jídlo víc jak 2 stovky měsíčně, jestliže žijí z důchodu 12 000..

  2. Dobrý den, rád bych finančně přispěl paní Kurelové. Sdělte mi, prosím, kam mohu poslat peníze. Podle mne by se pomoci mělo, každý může přispět jakoukoli částkou, i když to nebude nijak závratné.

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.