Zaměstnávání postižených je letos větší problém než dříve

V Česku v posledních letech ubývalo nezaměstnaných se zdravotním postižením, letos se však tento pokles bohužel zastavil. Vládní opatření nezaúčinkovala tak, jak postižení doufali.

Podle Pavla Ptáčníka z vládního výboru pro postižené vládní opatření očekávaný výsledek nepřinesla. »Požadovaný efekt, který jsme očekávali, se nedostavil. Je nutné hledat nové cesty a nástroje k zaměstnávání postižených,« řekl včera Ptáčník. Nabídka pracovních míst pro postižené měla být totiž větší a jejich umístění snadnější.

Podle Ptáčníka je nutné například zlepšit provázanost všech aktérů, kteří při zaměstnávání handicapovaných hrají roli – úřadů práce, radnic, zaměstnavatelů i poskytovatelů sociálních služeb.

To doporučuje i Liga lidských práv. Navrhuje také, aby se na zaměstnávání postižených na úřadu práce specializoval nějaký pracovník. Ten by se věnoval této agendě a komunikoval by se zaměstnavateli.

Podle koordinátora projektu Petra Hansliana z ligy by ve firmách mohli působit i takzvaní parťáci, kteří by postiženého pracovníka po jeho nástupu seznámili s chodem podniku a dokonale ho zapracovali. Šéf by jim za to ubral dočasně práce, poskytl by odměnu. Tento model se osvědčil v Nizozemsku.

Funguje i pomoc pracovních asistentů, kteří působí ve školách, v úřadech či neziskových organizacích a handicapovaného provázejí od hledání místa přes nástup až po zapracování. Platí je stát či neziskové organizace z příspěvků od státu.

Podle Hansliana firmy v ČR mívají často obavy a předsudky, bojí se komplikací i dalších výdajů.

Haló noviny

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.