V Brně pomohou vozíčkářům počít dítě

Lidé, kteří se například po úrazu ocitnou na vozíku, musejí překonat řadu překážek, aby se zapojili zpět do běžného života. Mnozí z nich trpí i poruchou sexuální funkce. Brněnští sexuologové jim však s početím dítěte pomohou. Mají i speciální přístroj.

Fakultní nemocnice Brno teď jako jediná v Česku otevřela centrum, které tělesně postiženým poskytne komplexní pomoc s početím. „Kromě chirurgů se na péči podílejí také psychologové, ortopedi, sexuologové a další odborníci,“ uvedl přednosta kliniky úrazové chirurgie Michal Mašek.

V nemocnici už začali pomáhat se založením rodiny mladému páru ze Znojemska. Třicetiletý Jiří před dvěma lety po autohavárii úplně ochrnul na spodní část těla. S manželkou Evou mají čtyřletou dcerku Karin, nyní se chtějí pokusit o další dítě.

„Když se manžel po tři čtvrtě roce vrátil domů, na podobné věci jsme neměli myšlenky. Teď, když máme zařízené zázemí i s bezbariérovým přístupem, jsme se rozhodli vyzkoušet asistovanou reprodukci,“ říká Eva, která si nepřála zveřejnit příjmení.

Mladá fronta DNES

Vozíčkářům s touhou po dětech pomůže umělé oplodnění

Fakultní nemocnice Brno letos koupila takzvaný vibrostimulátor. Jako jediné pracoviště v České republice nabízí postiženým dva speciální přístroje k odběru spermií.

Problém mužů po úrazu páteře podle odborníků je, že naprostá většina z nich ztratí schopnost ejakulace. „Tuto překážku odstraní elektrostimulátor a vibrostimulátor, díky kterým je možné odebrat spermie a dosáhnout umělého oplodnění zavedením spermie injekcí do vajíčka,“ objasnila sexuoložka fakultní nemocnice Taťána Šrámková.

Každý rok na klinice lékaři zvládnou dvě až tři úspěšná umělá oplodnění u párů, kde je jeden partner ochrnutý. „Náš cíl je návrat lidí ochrnutých od pasu dolů do plnohodnotného společenského života,“ podotkla Šrámková.

Nejčastější příčina úrazu páteře je na jižní Moravě pád z výšky. „Loni jsme přijali devětašedesát pacientů se zraněnou páteří, čtvrtina úrazů se stala v opilosti,“ vyčíslil lékař Kliniky úrazové chirurgie Fakultní nemocnice Brno Vladimír Mužík.

Dítě mi vrátí mužské sebevědomí

Chceme další dítě, alespoň jedno, shodují se manželé Jiří a Eva z Hodonínska. Jak to ale udělat, když je Jiří ochrnutý od pasu dolů a odkázaný na invalidní vozík? Ve Fakultní nemocnici Brno pro ně mají řešení.
Třicetiletý Jiří, který nechce zveřejnit příjmení rodiny, strávil na vozíku poslední dva roky.

„Předloni v létě jsem měl autonehodu. Ráno jsme jeli do práce a na silnici jsme srazili srnce. Auto skončilo v příkopu,“ popisuje nehodu Jiří,který seděl vedle řidiče. Ten vyvázl jen s lehkým zraněním, další spolujezdec vzadu zemřel. Jiří měl poraněné srdce, probodnuté plíce, zlámaná žebra, silné krvácení a zraněnou páteř.“Hned po nehodě jel kolem myslivec a všiml si sraženého srnce i auta. Kdyby nás tak rychle nenašel, nepřežil bych,“ vzpomíná mladý muž.

Měsíce rehabilitací

Následující rok byl pro rodinu těžký. Jiří strávil tři měsíce v nemocnici. Dalších pět měsíců ho čekaly rehabilitace. „Postupně se mi vracela síla a začal jsem si dávat dohromady svůj život,“ říká.

Manželé měli už dceru, které byl v době nehody rok a půl. Manželka Eva se tedy musela starat o dítě i manžela. „Bylo obtížné to skloubit,“ popisuje žena. Jiří si pak musel zvyknout na vozík.“Už jsme se s tím sžili. Myslíme, že jsme na dítě připravení,“ říkají. Jak bude proces vypadat, ještě neví. „Zítra vyzkoušíme vibrostimulaci a lékaři z odběru zjistí, zda jsou spermie zdravé. Pak se uvidí, co dál,“ vysvětluje manželka.

Oba si dalšího potomka velmi přejí. „Věřím, že když se to podaří, vrátí se mi takové to mužské sebevědomí,“ dodává Jiří.

Brněnský deník

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.