Klienti Domova „Bouřňák“ využívají bazální stimulaci

Klienti Domova „Bouřňák“ v Háji u Duchcova mohou využívat koncept bazální stimulace. Bazální stimulace podporuje v nezákladnější, tedy v bazální rovině lidské vnímání a komunikaci.

Domov Bouřňák v Háji u Duchcova je jednou z mála organizací v Ústeckém kraji, která získala certifikát Pracoviště pracující s konceptem Bazální stimulace®. Certifikát je zaštítěný Mezinárodní asociací Bazální stimulace®. Bazální stimulace pomáhá zvyšovat kvalitu života a bezpečnost poskytované péče.

Koncept Bazální stimulace by měl být samozřejmostí u všech poskytovatelů služeb sociální péče, kteří chtějí poskytovat své služby kvalitně a vytvářet také podmínky pro kvalitní život svých uživatelů. Zejména u osob se zdravotním postižením a seniorů trpících demencí je Bazální stimulace zásadním předpokladem kvalitní péče. Bazální stimulace je koncept, který podporuje v nezákladnější, tedy v bazální rovině lidské vnímání a komunikaci. Každý člověk vnímá pomocí smyslů, smyslových orgánů. Je tedy potřeba poskytnout a umožnit i dítěti s vrozeným postižením dostatek všech smyslových vjemů i pohybových zkušeností. Totéž platí v ošetřovatelské péči ve vztahu k dospělým klientům. Cílenou stimulací uložených vzpomínek v mozku dospělého klienta je možné znovu aktivovat činnost mozku.
Tuto skutečnost lze využít v péči o postižené klienty, ale také o pacienty po traumatických či jiných postiženích mozku. Péče dle principů Bazální stimulace redukuje stres a podněcuje vlastní vývoj klienta.

„Techniky Bazální stimulace vyžadují trénink a bezpodmínečně musí být správně provedeny. Jinak není možné dosáhnout terapeutického cíle. Proto jsme usilovali o získání certifikátu, abychom mohli techniky Bazální stimulace aplikovat do péče o naše klienty. Využil jsem zkušenosti z působnosti na Úřadu práce ČR a zajistil kurzy a školení Bazální stimulace za bezmála půl miliónu korun pro téměř třicet zaměstnanců v rámci projektů Evropské unie. Získání certifikátu bylo po absolvování všech vzdělávacích a tréninkových procesů pro naši organizaci samozřejmostí. Je to další krok směrem, který jsem si při svém nástupu do funkce ředitele příspěvkové organizace vytyčil, a to zkvalitnění a zlepšení péče o klienty,“ komentoval certifikát ředitel Domova Bouřňák Oldřich Malý.

Zvyšování úrovně péče o klienty v Domově Bouřňák vnímá pozitivně také radní Ústeckého kraje Martin Klika, v jehož gesci sociální služby jsou.
„V souladu s novou koncepcí sociálních služeb by v jednotlivých příspěvkových organizacích Ústeckého kraje měly být poskytovány specifické sociální služby tak, aby došlo ke zkvalitnění a zefektivnění sociálních služeb v rámci celého kraje.
Domov Bouřňák jde tímto směrem, nestagnuje na stávající úrovni a zvyšuje odbornost lidí, kteří se o klienty starají,“ pochválil organizaci Martin Klika.

Teplický deník

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.