Spánek prospívá mozku, cévám i mládí

Proč musí člověk spát? Ví se, že nedostatek spánku škodí, ale vědci přesně dosud neví, proč je spánek nezbytný.Jak dlouho bychom vlastně měli spát?

 

 

Jak dlouho by se mělo spát?

Nespavci sice často udělají více práce, ale zase bývají více vystaveni riziku onemocnění srdečněcévního systému.

Lidé, kteří málo spí, podle Americké lékařské společnosti trpí častěji zvápenatěním tepen. Z těch, kdo spí jen pět hodin denně, je tímto nebezpečným příznakem postižena téměř třetina. Přitom by jim stačilo přidat hodinu – mezi šestihodinovými spáči je vápenatěním postiženo pouze deset procent.

„Všude kolem nás je spousta důvodů, které nás nutí omezovat spánek, ale na druhé straně se množí důkazy, že krácení doby, kterou prospíme, může mít dlouhodobě zákeřné zdravotní následky,“ upozornila Diane Lauderdaleová z  Chicagské univerzity.

„Nechceme tvrdit, že naše práce jednoznačně prokazuje přímou souvislost krátkého spánku a zhoršení stavu srdečních tepen, přesto ale soudíme, že minimum doby, kterou je třeba strávit spaním, je šest hodin denně.“

Výzkumníci také zjistili, že nedostatek spánku může zhoršovat symptomy roztroušené sklerózy.

Nespavci hůře hubnou

Objevila se rovněž studie o souvislosti spánku a narůstající epidemie obezity. Podle amerického výzkumu je to ovšem dvojsečná záležitost – spánku je třeba věnovat tu správnou dobu, protože jak jeho nedostatek, tak přemíra hubnutí ztěžuje.

„Úspěch redukčního programu byl spojen se spánkovými zvyklostmi a úrovní stresu,“ konstatovalo se v závěru studie, jejíž výsledek publikoval  International Journal of Obesity. Nejlepší výsledky ve snižování hmotnosti měli ti z účastníků výzkumu, kteří spali v průměru kolem šesti až sedmi hodin denně a nebyli vystaveni stresovým vlivům.

Vyspat se do růžova

Dobrý spánek je jednou z podmínek tvorby růstového hormonu u dětí. Výzkumy prokázaly, že během spánku stoupá v buňkách produkce proteinů a zpomaluje se proces jejich rozkladu. Nabízí se tak další prospěch spánku – zpomaluje stárnutí a působí jako faktor krásy.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.