V Chorvatsku s Empatií

Studentka Zdravotně sociální fakulty oboru speciální pedagogika napsala, jak vypadá práce vedoucí na  rehabilitačním pobytu s mentálně postiženými v Chorvatsku.

Už párkrát jsem zmiňovala, že jsem studentkou speciální pedagogiky a od útlého dětství se věnuji lidem s různým druhem postižení. Většinou jsem o tomto oboru mluvila pouze teoreticky, a tak bych ráda napsala něco o své účasti na rehabilitačním pobytu s klienty z Centra sociálních služeb Empatie, kde jsou především lidé s mentálním postižením.

Rehabilitační pobyt se konal od 30. srpna do 8. září t. r. v Chorvatsku. Jako jedna z vedoucích jsem měla na starosti sedm dospělých klientů s mentálním postižením, kterým jsem pomáhala svou asistencí při několika úkonech.

A o jaké úkony se jedná?

1. Asistence při ranní hygieně

2. Příprava ranních léků

3. Asistence při výběru snídaně

4. Příprava dopolední svačiny, příprava
poledních léků

5. Při relaxaci u moře zajistit, aby neplavci měli kruh a vždy s nimi někdo ve vodě byl.

6. Příprava oběda

7. Asistence při vyvěšení mokrých věcí
na sušák

8. Asistence při doprovodu a výběru večeře

9. Zajištění večerního programu

10. Příprava večerních léků

11. Asistence při večerní hygieně.

Ale abyste si nemysleli, že to všechno probíhalo pouze takto stereotypně. Samozřejmě byl zajištěn i celotýdenní program složený z různých disciplín a soutěží o ceny a diplomy.

Tak například v neděli jsme společně tvořili velkou vlajku našeho pobytu v Chorvatsku, kde každý nakreslil, jak si představuje dovolenou u moře.

V pondělí se nám trochu pokazilo počasí, a tak jsme odpoledne uspořádali sportovní hry, které se skládaly z 11 sportovních stanovišť (hod granátem, míč mezi kolena…), v úterý jsme například stavěli hrad z kamenů, jelikož písek jsme v Chorvatsku nenašli.

Ve středu jsme byli na výletě lodí, při naší vyjížďce jsme se zastavili hned na dvou ostrovech (Rovinj, Vrsar) a večer na nás čekala talentová soutěž, kde každý mohl zatancovat, zazpívat či nám předvést drobné kouzlo. Poté je velmi odborná a kvalifikovaná porota ohodnotila body, nešetřila ani kritikou, a nakonec vyhlásila vítěze.

Celý čtvrteční den jsme odpočívali u moře, abychom nasbírali dostatek sil na večerní »disko trisko«, kde se vyhlašovali král a královna diskotéky. Páteční den byl pro nás spíše smutný, náš krásný pobyt se chýlil ke konci. Rozdali jsme poslední diplomy a na slavnostní zakončení jsme si zašli do restaurace na pizzu.

I když se to může zdát jako velice náročný týden, tak to člověka nabije neskutečně pozitivní energií. Proto doufám, že se nám příští rok poštěstí podobný rehabilitační pobyt plný zábavy a zážitků zopakovat…

Katarína KOLAŘÍKOVÁ, Týn nad Vltavou

Haló noviny

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.