Přišli o čtyři tisíce korun příspěvku. „Odvoláme se,“ říká matka postiženého

Posudky neurologa a ortopeda doporučují čtvrtý stupeň invalidity. Na zachování výše příspěvku to však nestačilo a vozíčkář a jeho matka přišli o čtyři tisíce korun měsíčně.

Postižený třiadvacetiletý Zdeněk Kmoch je připoutaný na invalidní vozík a potřebuje pomoci. „Hygiena, vykoupat, nasnídat, napít, uvařit,“ vyjmenovává jeho matka Ivana Kmochová.

Právě elektrický vozík s možností ovládání pomocí joysticku, který Zdeňkovi slouží už několik let, stojí paradoxně na počátku problémů, kterým nyní rodina čelí.

Odborná komise České správy sociálního zabezpečení v České Lípě, která jako jediná svým rozhodnutím ovlivňuje výši příspěvku na péči o blízkou osobu, totiž shledala, že pokud má postižený k dispozici takový moderní vozík, je schopný se také sám obsloužit. Zdeněk však není kvůli svému postižení schopný vozík ovládat, a třeba jen do pohodlného napití má podle matky hodně daleko.

„Často se mu klepe hlava i ruce. Nedokážu si představit, že by se měl spolehlivě sám napít,“ popisuje jeho matka.

Věty, kterými stanovisko úřadu odůvodňuje lékařka Jana Venclová, přinesly tedy do rodiny Kmochových velké rozčarování. „Nenalezám objektivní důvod pro to, že by se nemohl sám najíst a napít,“ píše v nyní již platném posudku Venclová.

Pro Zdeňka a jeho matku to nyní znamená vyžít natrvalo s příspěvkem o čtyři tisíce korun nižším, než dříve. Tedy s pouhými osmi tisíci měsíčně za péči o blízkou osobu a devíti tisíci důchodu pro invalidu.

Náklady spojené se servisem vysokozdvižné plošiny v bytovém domě, kde Kmochovi žijí, šestadvacet operací s ledvinovými kameny, které má Zdeněk za sebou, i další nutné bezbariérové potřeby přitom spolykají své.

„Nevšimla jsem si, že by se zdravotní stav mého syna zlepšil, nebo že by snad začal chodit,“ vypráví Zdeňkova matka, která již učinila všechny kroky pro opětovné posouzení synova zdravotního stavu.

Pro to, aby byl syn opět zařazený mezi postižené IV. stupně, kam ještě minulý měsíc patřil, navíc mluví i nezávislá zdravotní doporučení dalších lékařů, které poputují do České Lípy.

„Pacient je trvale závislý na čtyřiadvacetihodinové péči. Z neurologického hlediska jeho stav odpovídá závislosti na péči odpovídající čtvrtému stupni invalidity,“ stojí v posudku lékařky neurologické ordinace v Novém Boru Evy Hladké. S jejím závěrem se ztotožňuje i českolipský ortoped Petr Bakal.

Rodina nyní čeká, zda dojde k opětovnému posouzení Zdeňkova zdravotního stavu. „Doporučili mi to na novoborském úřadu práce, kde k nám jsou vždy velice vstřícní. Budeme čekat a když to nepůjde po dobrém, tak se odvoláme. Nevzdáme se,“ říká Kmochová, která před dvěma lety navíc přišla o manžela, a chod rodiny zvládá díky svému optimismu a pomoci rodičů.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.